Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Huisarrest voor jongens Weesp

16 feb 09

De twee jongens die vastzitten voor het bedreigen van een school in Weesp komen dinsdag vrij uit de jeugdgevangenis waar ze op dit moment verblijven. De twee jongens krijgen huisarrest.


Thuisblijven
De advocaat van een van de jongens deed een verzoek tot aan de kinderrechter en de officier van justitie in Amsterdam. "De jongens moeten thuisblijven en mogen als de vakantie voorbij is eventueel naar school", aldus de zegsvrouw van de rechtbank.

Kwajongensstreek
In NOVA vertelde de moeder van de 13-jarige Melvin, één van de verdachten, dat ze de celstraf van twee weken voor haar zoon buiten proportie vindt. "Een kind van 13 zit nu alleen in een cellencomplex. (...) Hij heeft wel wat gedaan, ik wil het niet wegpoetsen, maar het is een uit de hand gelopen kwajongensstreek".

Hoewel de twee verdachte jongens - van 13 en 14 jaar - zeggen dat ze hun plannen nooit hadden willen uitvoeren, vinden de betrokken instanties de kwajongensstreek verre van geslaagd. De jongens werden voorgeleid aan de rechter-commissaris, die oordeelde dat de twee tieners veertien dagen moesten blijven vastzitten. Nu is dat oordeel dus herzien.

Onrust

Vorige week was Weesp in rep en roer. Na het dreigement werden scholen in Weesp extra beveiligd en ontstond grote beroering onder ouders. De burgemeester van Weesp schreef vervolgens een brief om de onrust weg te nemen. De jongens werden opgepakt nadat Opsporing Verzocht beelden had uitgezonden van een bewakingscamera. In het telefoontje werd gezegd: "Ik ben de seriemoordenaar van Weesp. De Jozefschool gaat eraan."

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief