Economische krimp is Europees probleem
17 feb 09

Uit de raming van vandaag blijkt dat het CPB rekening houdt met een economische krimp van 3,5 procent. Dat is een nog pessimistischer vooruitzicht dan het meest pessimistische scenario uit december 2008. Hoe slecht zijn deze cijfers in vergelijking met de situatie in andere Europese landen?
De grootmachten
De economische grootmacht van de EU, Duitsland, ziet de grootste economische krimp sinds eind jaren tachtig tegemoet. Eind 2008 werd duidelijk dat de economie reeds met 2,1 procent was gekrompen en in januari voorspelde de Duitse overheid een krimp van 2,5 procent in 2009. Een lichtpuntje is dat het aantal werklozen eind 2008 licht is gedaald. Met 8,7 procent is dat nog wel veel hoger dan het Nederlandse werkloosheidscijfer, dat momenteel schommelt rond vier procent.
Net als Duitsland kampt ook Groot-Brittannië met de snelste economische terugval sinds dertig jaar. In het vierde kwartaal van 2008 kromp de economie met 1,5 procent. In Nederland was dit 0,6 procent, ten opzichte van het jaar daarvoor. Mervin King, directeur van de Bank of England, heeft begin februari een economische krimp voorspeld van niet minder dan vier tot zes procent in 2009. De werkloosheid is er gestegen van 146 duizend tot bijna twee miljoen. Ook Frankrijk is momenteel officieel in recessie na een krimp van 1,2 procent in het laatste kwartaal.
Zuid- en Oost-Europa
En zo gaan steeds meer Europese landen gebukt onder de crisis. Zo zag ook Italië zag zijn bruto binnenlands product dalen met 1,8 procent en kromp de Spaanse economie met één procent. De Letlandse economie kampt zelfs met een krimp van ruim tien procent - de meest dramatische situatie sinds het land in 1991 zelfstandig werd van de Sovjet Republiek. Ook Luxemburg, België Denemarken, Oostenrijk en Finland bevinden zich in een recessie en voor Tsjechië en Litouwen dreigt eenzelfde lot.
Maar niet overal gaat het slecht, zeker niet in Oost-Europa. In Polen, Slovenië en Slowakije is nog geen sprake van economische krimp en ook Griekenland, Cyrprus en Malta staan nog in de plus. Al met al geldt voor de Eurozone als geheel wel een economische neergang van 1,5 procent.
Klik hier voor een overzicht van de crisis in Europa (NRC)
Terug naar boven
- Nieuws en achtergronden
- Opinie
- Dossiers
-
Uitzendingen
- Spoeddebat over maatregelen crisis
- De crisis: recessie steeds ernstiger
- Euro wankelt door overheidstekorten
- Recessie: wat gaat het kabinet doen?
- Wouter Bos over nieuwste cijfers economie
- NOVA Politiek: Europa in economische crisis
- Kabinet wil economie stimuleren
- Wouter Bos over diepste recessie sinds 80 jaar
- Wat doet de economie volgend jaar?
- Massawerkloosheid onder jongeren dreigt
- Overleg over Griekenland en euro
- Het antwoord van Neelie Kroes op de kredietcrisis
- Wereldleiders bijeen om economie te redden
- Externe links