Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chauffeurs ministeries overtreden wet

18 feb 09

Tientallen chauffeurs van ministers hebben de afgelopen jaren de Arbeidstijdenwet overtreden. Dat blijkt uit gegevens die NOVA heeft gekregen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.


Te lange werkdagen
Uit de rittenadministratie blijkt dat de chauffeurs veel te lange werkdagen maken, teveel dagen achter elkaar werken en te weinig rust krijgen. De Ministerraad bespreekt vrijdag een algemene maatregel van bestuur, die chauffeurs van ministers en bedrijfsdirecties aan minder strakke regels bindt.

Werkweken van 100 uur
De ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Sociale Zaken gaven NOVA inzage in de rittenadministratie over de jaren 2006 tot en met 2008. Uit de administratie blijkt dat er soms werkweken worden gemaakt van meer dan 100 uur, dat chauffeurs twaalf dagen achter elkaar werken en in enkele gevallen een nachtrust van drie uur hebben. Een chauffeur van het Ministerie van Justitie werkte in een week 118 uur, en maakte een werkdag van 21 en een half uur.

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkent in NOVA dat de Arbeidstijdenwet de afgelopen jaren is overtreden. “Dat is door mij geconstateerd en ook door de Arbeidsinspectie. Het heeft vooral te maken met het feit dat, als de chauffeur wacht op zijn minister of staatssecretaris, dit wordt gezien als arbeidstijd”.

'Overtreder van je eigen regels'
Bestuurder Remco Mast van FNV Bondgenoten heeft de rittenadministratie van de ministeries bekeken. “’t Is de wetgever die wetgeving maakt en graag wil dat wij als burgers die wetgeving opvolgen. Het is dan heel erg vreemd dat je als overheid overtreder bent van je eigen regels”. Volgens Mast bepaalt de Arbeidstijdenwet dat je maximaal 60 uur per week werkt, en minimaal elf uur rust per etmaal moet hebben.

Voorzitter Jan Zaaijer van de branchevereniging van taxibedrijven KNV Taxi verbaast zich ook over de werkweken van de chauffeurs bij de ministeries. “Ze gaan hiermee te ver. Dit soort rittenstaten zouden bij ons in de sector niet toegelaten worden”.

Nieuwe regeling
Vrijdag bespreekt de Ministerraad een voorstel van minister Donner, dat het mogelijk moet maken om de chauffeurs van ministers en bedrijfsdirecties in een soepeler regeling te laten vallen. Ze gaan dan vallen onder het zogenoemde Arbeidstijdenbesluit Vervoer. Dat maakt het mogelijk een systeem van week op-week af te gaan hanteren. Donner erkent dat die nieuwe regeling nog niet alle problemen oplost. Met name moet er voor de te korte rusttijden nog een oplossing komen.
 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief