Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wethouder stapt op om Noord-Zuidlijn

19 feb 09

De aanleg van de Noord-Zuidlijn loopt nog verdere vertraging op en de kosten van de metrolijn - ooit begroot op 1,4 miljard euro - zijn opgelopen tot bijna 2,5 miljard. Reden voor de Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer) om af te treden.


Grens bereikt
Tegenover de pers verklaarde de wethouder: "In de afgelopen dagen heb ik de conclusie getrokken dat met vijf jaar vertraging en honderden miljoenen meer kosten in tijd van economische crisis, de grens van mijn politieke verantwoordelijkheid is bereikt. Daarom heb ik besloten om mijn wethouderschap te beëindigen".

Onterecht optimisme
Volgens Herrema is de Noord-Zuidlijn, de nieuwe Amsterdamse metrolijn, niet voor bange bestuurders en is teveel optimisme over de lijn niet op zijn plek. "Ik heb heel veel optimisme geconstateerd toen ik begon. Vanaf dag één heb ik gezegd: dat moet eraf. Er is geen enkele aanleiding om optimistisch te zijn over deze lijn. Dan zie je niet de dingen die gezien moeten worden. Dat heb ik als uitgangspunt gehad de afgelopen jaren. Maar dat levert geen al te fraai beeld op, met oplopende kosten en vertraging." Herrema zegt zich politiek verantwoordelijk te voelen voor al die jaren van overschrijding en vertraging.

Commissie
Het is onzeker of de Amsterdamse Noord-Zuidlijn ooit wordt afgebouwd. Uit de meest recente gegevens blijkt dat de kosten van de metrolijn circa 290 miljoen euro hoger kunnen uitvallen dan eerder geraamd. De kosten van de lijn werden ooit begroot op 1,4 miljard euro en zijn nu al opgelopen tot bijna 2,5 miljard euro. Ook loopt de aanleg van de Noord-Zuidlijn verdere vertraging op, onder andere door verzakkingen aan de Amsterdamse Vijzelstraat.

De gemeente Amsterdam heeft een commissie ingesteld onder leiding van oud-minister Cees Veerman (Landbouw), die moet bekijken of de lijn nog wel in zijn geheel moet worden aangelegd.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief