Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amnesty wil wapenembargo Hamas en IsraŽl

23 feb 09

Amnesty International bepleit wapenembargo IsraŽl

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet een wapenembargo opleggen aan IsraŽl, de verzetsbeweging Hamas en andere militante organisaties van Palestijnen.


Dat stelt Amnesty International vandaag. Amnesty heeft onomstotelijk bewijs gevonden van het gebruik van zogenaamde witte fosforbommen door het Israëlische leger. Meerdere Palestijnse artsen hebben aan Amnesty International verklaard dat tientallen mensen ernstige verbrandingsverschijnselen hebben opgelopen die alleen door witte fosfor veroorzaakt kunnen zijn. Gebruik van witte fosfor tegen burgers wordt gezien als een oorlogsmisdaad. Daarnaast hebben de onderzoekers van Amnesty gemeld dat in de aanloop naar en tijdens van het conflict Hamas-milities tegenstanders, critici en ‘collaborateurs’ hebben bedreigd met de dood, ontvoerd, gemarteld of vermoord.

Vanwege het gebruik van witte fosfor is het leger van Israël volgens Amnesty verantwoordelijk voor de dood van honderden kinderen en andere burgers. Volgens internationaal recht mag deze gifstof niet tegen burgers worden ingezet.

Hamas en andere militanten vuurden honderden raketten af op Israël. Het effect hiervan was veel minder dodelijk dan het wapengebruik door het leger van Israël, maar het ging volgens Amnesty International wel degelijk om oorlogsmisdaden.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief