Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA wil sneller bouwen

24 feb 09

PvdA wil sneller bouwen

Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en PvdA wil, met het oog op de economische crisis, dat politici soepeler omgaan met milieuregels bij de bouw van huizen en de aanleg van wegen. Ook moeten er geen 'dure en tijdrovende' milieustudies vooraf meer worden uitgevoerd.

De PvdA wil sneller wegen en grote projecten aanleggen. Als laatste redmiddel wil het Tweede Kamerlid Ton Heerts zelfs het initiatief nemen tot een nationale wet die de klachtenstroom over bouwprojecten moet indammen.

Milieunorm
In Trouw zegt PvdA-Kamerlid Roos Vermeij dat er altijd wel 1 milieunorm is die niet wordt gehaald. In dat geval zouden politici moeten kunnen beslissen om de bouw wel door te laten gaan, ondanks de mogelijke milieuproblemen. 'Als achteraf blijkt dat een project bezwaarlijk is voor het milieu, kan het alsnog worden aangepast'.

Bouwprojecten voorrang
Heerts zet in op meer capaciteit bij de rechtbanken, opdat beroepsprocedures snel worden afgehandeld. Ook wil hij dat bouwprojecten voorrang krijgen bij de rechter. Zoals de procedures nu verlopen - 'stroperig' -, vreest hij, kan pas worden gebouwd na de economische crisis.

Het CDA en de VVD juichen het idee ‘doorpakken’ toe. De Kamer probeert wettelijk te sleutelen aan de ellenlange procedures bij de Raad van State. Minister Eurlings (Verkeer) is bezig met de spoedwet wegverbreding. Minister Hirsch Ballin (Justitie) bekijkt hoe vertraging bij de bestuursrechter kan worden tegengegaan.

GroenLinks
Maar GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik is niet blij met de plannen: de grote versoepeling van de milieuregels is begonnen. Hij vindt de opsteliing van de PvdA kortzichtig omdat met het versoepelen van de regels de belanghebbenden worden geschaad. De regels moeten immers de belanghebbenden beschermen.
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief