Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Asielzoekers nog steeds in hongerstaking

28 feb 09

In tegenstelling tot berichten van Justitie eerder deze week zijn asielzoekers die vorige week een hongerstaking gingen nog niet gestopt met hun actie. Gedetineerde illegalen in detentiecentra van Schiphol en Rotterdam zijn sinds anderhalve week gestopt met eten.


De actie begon vorige week woensdag, als protest tegen de omstandigheden in detentiecentra. Via de Stichting Prime, die de belangen behartigt van de illegalen, laten ze weten ook de periode dat een aantal asielzoeker wordt vastgehouden onmenselijk te vinden. Terwijl Justitie eerder sprak van zes actievoerders, geeft nu directeur Erik Nijman van de Dienst Justitiele Inrichtingen toe dat het om een grotere groep van 34 mensen ging. Op dit moment zijn nog minstens twee mensen in hongerstaking, die nu tien dagen duurt.

Een weigering van een groep gevangenen om de luchtplaats te verlaten is vorige week door een speciale eenheid met geweld beëindigd. Justitie ontkent dat er sprake zou zijn geweest van buitenproportioneel geweld: ‘Met de korte wapenstok, zoals dat zo mooi heet. Het waren corrigerende tikken. Nogmaals, proportioneel”, volgens directeur Erik Nijman van DJI.

De gevangenen die NOVA sprak zeggen hard te zijn aangepakt door tientallen agenten. Een van de asielzoekers is daarbij korte tijd bewusteloos geweest. In totaal vier gevangen genomen asielzoekers vertellen in NOVA hun versie van het incident in het cellencomplex.

De Vereniging van Asieladvocaten en Juristen Nederland heeft naar aanleiding van de aanhoudende klachten over het gedrag van personeel in de detentiecentra besloten een kort geding aan te spannen tegen de staat. De zaak dient op 6 maart aanstaande bij de rechtbank Haarlem.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief