Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse kranten in Belgische handen

3 mrt 09

De Vlaamse Persgroep neemt PCM over. Voor honderd miljoen euro krijgt de uitgever een belang van 51 procent, waardoor kranten als de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en het Algemeen Dagblad in Belgische handen komen.

PCM is in de problemen nadat de Britse durfinvesteerder Apax in 2004 de zeggenschap over het bedrijf kreeg. Vorig jaar heeft Apax zijn aandeel in PCM weer verkocht. De investeringsmaatschappij heeft daar veel geld aan over gehouden, maar PCM zit met een schuld van 120 miljoen euro.

Het Parool
Het concern gaat nu in zee met de Persgroep, in België uitgever van de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen en in Nederland eigenaar van Het Parool. Ook de Telegraaf Media Groep had interesse getoond in PCM, maar verschillende hoofdredacties van PCM-kranten hebben zich tegen die oplossing verzet.

Concurrentie
De afspraak is dat alle kranten meegaan naar De Persgroep. Wel is afgesproken dat zorgvuldig wordt bekeken of het strategisch beter is om één van de dagbladtitels te verkopen. Zowel NRC Handelsblad als de Volkskrant wil niet langer met een concurrent in één bedrijf zitten.

De centrale ondernemingsraad van PCM en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moeten de deal nog goedkeuren. De Volkskrant is akkoord met de overname.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief