Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Burgemeester Keulen wil bouw metro staken

5 mrt 09

De Burgemeester van Keulen, Fritz Schramma (CDU), wil de bouw van de metrolijn in zijn stad stilleggen. Doorgaan noemt hij 'tijdelijk onverantwoord', nadat dinsdag 3 maart het Historisch Stadsarchief in Keulen is ingestort en sprake is van ernstige verzakking.

Locatie in Keulen:Grotere kaart weergeven

De historische schade is groot en ook aangrenzende woningen zijn verzakt. De oorzaak: de bouw van een metrolijn waarbij dezelfde boortechnieken worden gebruikt als bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Keulse bewoners waarschuwen Amsterdam: 'stop met bouwen'.

Mobieltje
De politie van Keulen heeft vandaag onder de puinhopen van het ingestorte Historisch Stadsarchief het mobieltje gelokaliseerd van een van de twee vermisten. De hoop om de vermisten van 17 en 24 jaar levend onder het puin vandaan te halen, wordt ruim twee dagen na de ramp steeds kleiner. De twee woonden in een huis naast het Stadsarchief dat ook gedeeltelijk is ingestort.

Gelijkenis
Het project in Keulen vertoont veel gelijkenis met de bouw van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. In beide gevallen gaat het om een ondergrondse metrolijn die dwars door het centrum loopt. In beide steden werd al gesproken over de risico's voor monumentale gebouwen; het instorten van het Keulse archief geeft nu meer dan ooit reden tot zorgen.

Financiële problemen
In Amsterdam is de Noord-Zuidlijn onlangs opnieuw in opspraak gekomen toen bleek dat de kosten zijn opgelopen van 1,4 tot 2,5 miljard. Wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer) besloot af te treden. Ook in Keulen liep de gemeente steeds weer tegen financiële problemen aan.

Sinds dinsdagavond heeft de gemeente Amsterdam intensief contact met de gemeente Keulen. Over mogelijke consequenties voor het Amsterdamse project is nog niets duidelijk.

Laatste update: 5 maart 2009, 19:40 uur.

 

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief