Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

AEX sluit onder de 200 punten

6 mrt 09

paniek op de beursvloer

De AEX is vrijdag op 199.5 punten gesloten, een dagverlies van een half procent.

De beursgraadmeter heeft de hele dag rond de 200 puntengrens geschommeld. Een aantal keren dook de hoofdgraadmeter onder deze belangrijke psychologische grens.

Werkloosheid VS
Rond drie uur vanmiddag veerde de graadmeter echter weer op na de bekendmaking van de Amerikaanse ontslagcijfers. Die vielen iets slechter uit dan werd verwacht, maar blijkbaar waren veel beleggers opgelucht dat de cijfers niet nog dramatischer uitvielen. In de Verenigde Staten zijn in de maand februari 650.000 banen verloren gegaan. Van de Amerikaanse beroepsbevolking is nu ruim 8 procent werkloos, dat is het hoogste percentage in 25 jaar. De cijfers komen van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

200 punten
Gisteren kwam de graadmeter voor het eerst sinds juli 1995 ook al even onder de 200 punten, maar eindigde met een dagverlies van 5,2 procent op 200,58. Elders in Europa was de stemming vergelijkbaar, met verliezen tussen 0,4% en 0,8% in Frankfurt, Parijs en Londen.

Volg hier live de aandelenkoersen:
AEX Index Realtime


Dreun voor ING
Opnieuw zijn het de bankaandelen, die zwaar onder druk stonden. Beleggers zijn bang voor nationalisaties en willen niets meer weten van bank-aandelen. ING kreeg opnieuw een dreun en ook Aegon noteerde lager.

Verlies op verlies
De afgelopen week stapelen de beurzen wereldwijd verlies op verlies. Het is de vraag of het dieptepunt bereikt is. Vast staat dat de huidige koersval ongekend snel is gegaan. In de Verenigde Staten kwam het pessimisme op de beurs gisteren op recordhoogte vanwege waarschuwingen van autogigant General Motors.

Geschiedenis AEX
In juli 2007, aan de vooravond van de kredietcrisis, piekte de AEX nog op 563,98 punten. In 2008 dook de index onder de 400 punten. En na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008 ging het hard bergafwaarts: begin oktober zakte de AEX door de grens van 300 punten. 2009 begon met een stand van rond de 250 punten.

Het huidige niveau van rond de 200 punten is sinds juli 1995 niet meer bereikt. De AEX-index begon ooit (in 1983) op 100 punten. Omgerekend naar euro’s zou dat nu neerkomen op ongeveer 45 punten. De hoogste stand die de AEX ooit bereikte was 703,18 punten, op 5 september 2000, het hoogtepunt van de internetluchtbel.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief