Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Fritzl bekent schuld voor meeste feiten'

7 mrt 09

De 73-jarige Oostenrijkse Jozef Fritzl rekent erop dat hij de rest van zijn leven achter slot en grendel zal doorbrengen. Fritzl zal op 16 maart voor de rechtbank in Sankt Pölten schuldig pleiten aan vrijheidsberoving, verkrachting en incest. Dat heeft zijn advocaat laten weten.


Slavernij
Fritzl is wel van plan om tegen de beschuldiging in te gaan van 'het niet verlenen van hulp' aan één van de zeven kinderen die in de kelder is geboren en gestorven. Dat is de enige aanklacht waarvoor Fritzl levenslang zou kunnen krijgen. Voor de andere beschuldigingen - vrijheidsberoving, verkrachting en incest - riskeert hij een maximale gevangenisstraf van 15 jaar cel. Het is ook mogelijk dat Fritzl ingaat tegen de beschuldiging voor slavernij.

Bunkerwoning

Op 27 april 2008 gaat de Oostenrijkse politie de verborgen kelder binnen in de tuin van Jozef Fritzl: de 73-jarige man die 24 jaar lang zijn dochter opsloot in een zelfgemaakte geheime bunkerwoning om haar te misbruiken.

Daglicht
Fritzl verwekte zeven kinderen bij zijn dochter, een baby overleed. Drie kinderen van 5, 18 en 19 jaar zagen nooit het daglicht, de andere drie werden door Fritzl en zijn vrouw zogenaamd geadopteerd van zijn dochter Elisabeth die in 1984 spoorloos verdween en volgens Fritzl in een sekte zat. Deze kinderen bezochten gewoon de lokale school, niet wetend dat hun moeder met haar andere kinderen in de kelder onder het huis verbleef.

Op 28 april zendt NOVA een overzicht van de gebeurtenissen uit en spreekt met forensisch psychiator Rudy Verelst. Hij spreekt over Jozef Fritzl als "een zeer gestoorde persoonlijkheid", waar drie elementen zijn te onderscheiden: sadisme, perversie en een totaal gebrek aan empathie. 

Sadisme, perversie en gebrek aan empathie
Verelst: "Sadisme, het proberen uitoefenen van macht over het leven van de ander. Kunnen beslissen over leven en dood. Perversie, het beleven van een lustgevoel, van genot, het seksueel beleven van abnormaliteit, en het overschreiden van grenzen op seksueel vlak. Incest is daarvan wel een vorm." En als laatste spreekt Verelst van een "totaal gebrek aan empathie, meedeleven en emoties." "Het instrumenteel gebruiken van de ander, in dit geval het kind, om de perversie en het machtsverlangen te bevredigen".

Natascha Kampusch
Eén keer in de zoveel tijd wordt de wereld opgeschrikt door extreme vormen van seksueel misbruik gecombineerd met langdurige opsluiting, waaronder de zaak Dutroux en de zaak van de Oostenrijkse Natascha Kampush die acht jaar opgesloten zat.

Geheime plek
Dochter Elisabeth en haar zes kinderen zijn samen op een geheime plaats in Oostenrijk ondergebracht. Ze willen geen contact met de media en worden dag en nacht begeleid. Of ze ooit een normaal leven zullen kunnen leiden, is nog maar vraag.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief