Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bloedbad op Duitse school: 16 doden

11 mrt 09

Politie bergt het lichaam van een gedode leerling

Bij een schietpartij op een middelbare school in de buurt van de Duitse stad Stuttgart zijn zestien doden gevallen, waaronder de dader. Hij pleegde zelfmoord nadat hij bij een vuurgevecht met de politie gewond was geraakt.


Rond 9.30 uur vanmorgen drong de 17-jarige Tim K. de middelbare school Albertville in het plaatsje Winnenden binnen. Daar begon hij met een vuurwapen in het rond te schieten. Negen scholieren en drie leraressen werden gedood. 

Vlucht
Op zijn vlucht schoot de dader een medewerker van een nabijgelegen psychiatrisch ziekenhuis dood. Daarna dwong hij een automobilist tot stoppen en reed met hem naar het veertig kilometer verderop gelegen Wendlingen. Daar liet hij de man in zijn auto achter en vluchtte vervolgens naar een nabijgelegen industrieterrein. Hier schoot hij twee werknemers van een Volkswagendealer dood. Toen hij het gebouw weer verliet, opende hij het vuur op de inmiddels gearriveerde politie. Tijdens die schotenwisseling met agenten stierf de dader. Waarschijnlijk heeft hij zelfmoord gepleegd nadat hij gewond was geraakt, aldus de politie.

Wapens
Eerder was de politie het huis van de ouders van de verdachte binnengegaan en trof daar achttien legale wapens aan, die de vader van de verdachte als lid van een schietvereniging legaal in huis heeft. Over het motief van de dader, een oud-leerling van de school, is nog niets bekend.

Hulp voor slachtoffers
Op de school is medische en psychiatrische zorg verleend aan slachtoffers en getuigen van de schietpartij. Twee gewonden zouden in kritieke toestand zijn.

Bloedbad in 2002

In 2002 vond er in de Duitse plaats Erfurt in de deelstaat Thüringen ook een bloedbad op een middelbare school plaats. Een voormalige scholier (19) opende toen het vuur op leerlingen en docenten en pleegde daarna zelfmoord. Dertien docenten, twee leerlingen en één politieagent kwamen om het leven. De schutter was van school gestuurd nadat hij twee keer voor zijn examen was gezakt.

Foto van Tim K. in de Duitse krant Bild.


Laatste update: 11 maart 2009, 20.00uurGrotere kaart weergeven

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief