Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tefaf groter dan ooit

12 mrt 09

Tefaf opent morgen in Maastricht

Dé internationale kunstbeurs, Tefaf, opent morgen in het MECC in Maastricht. De voorbereidingen zijn vandaag nog in volle gang.

Tefaf wordt algemeen gezien als de belangrijkste kunst- en antiekbeurs ter wereld met ruim 215 vooraanstaande internationale handelaren uit vijftien landen.

Oorspronkelijk maakte de beurs naam met Vlaamse en Hollandse meesters van superieure kwaliteit. Dat is inmiddels aangevuld met een uitgebreid aanbod van werken van Italiaanse, Spaanse, Franse, Duitse en Engelse schilder- en beeldhouwkunst, grafiek en tekeningen van de 13de tot en met de 19de eeuw.

Crisis?
Het lijkt erop dat Tefaf voorlopig niks te vrezen heeft van de internationale financiële crisis, aldus een woordvoerster op Maastricht.net: "We hebben er in Singapore Freeport zelfs weer een sponsor bij en met 239 handelaren zijn er dit jaar meer deelnemers dan ooit". De beurs heeft een oppervlakte van 30.100 vierkante meter. Zomaar een kraam opzetten is er niet bij: alle voorwerpen op de beurs zijn door 155 experst gekeurd.

Hedendaags design
Dit jaar is er een nieuwe sectie toegevoegd aan Tefaf: hedendaags design. Ben Janssen, bestuursvoorzitter TEFAF, op Maastricht.net: Zodra we bepaalde markttrends ontwaren, moeten we proberen daarop in te spelen. Twintigste eeuwse kunst en eigentijds design is zo'n gebied dat we moeten versterken op de beurs.

Drinkhoorn
Een voor Nederland extra interessant object op Tefaf is de drinkhoorn die de West-Indische Compagnie in 1629 aan Piet Hein cadeau gaf. Het was een beloning voor zijn kaping van de Spaanse zilvervloot, die toen 11 miljoen gulden vertegenwoordigde. De drinkhoorn is gemaakt van een schelp, gevat in verguld zilveren montuur. Ook historisch: Napoleon gaf in 1811 opdracht voor een muziekautomaat, die nu ook op de Tefaf te verkrijgen is.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief