Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duitse schutter heeft daad toch niet aangekondigd

13 mrt 09

Op de computer van de 17-jarige Tim Kretschmer die eergisteren vijftien mensen doodschoot in Zuid-Duitsland, is geen aankondiging van het bloedbad aangetroffen. Gisteren zei de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Baden-Württemberg dat de dader in de nacht voorafgaand aan de schietpartij over zijn plannen heeft geschreven in een chtaroom.

Een politiewoordvoerder zegt nu dat het onduidelijk is op grond waarvan de minister dat nieuws naar buiten heeft gebracht. Hij houdt het op een interpretatiefout. Op de pc van de jongen zijn namelijk geen sporen van een chatsessie gevonden.

Screenshots
Mogelijk heeft de politie zich gebasseerd op gemanipuleerde screenshots die op het internet staan. Op deze schermafdrukken zou de jongen zijn daad hebben aangekondigd. Maar volgens de politie is de jongen niet op de chatsite geweest en zijn de schermafdrukken nep.

Ondergedoken
Bij het bloedbad dat de jongen aanrichtte, vielen dertien doden op een school in Winnenden. Alvorens de hand aan zichzelf te slaan, schoot hij ook twee mensen op straat dood. De ouders van Tim Kretschmer zijn ondergedoken. Zij werden belaagd door de pers en hebben gisteren hun huis in Winnenden verlaten.

Vader
De Duitse politie stelt een onderzoek in naar de vader van de schutter die gisteren een bloedbad aanrichtte. De vader heeft mogelijk de wapenwet overtreden, aldus Ralf Michelfelder, de leider van het onderzoek, op de Duitse tv-zender ZDF. De ouders van Kretschmer zijn inmiddels ondergedoken: ze staan niet onder politiebescherming en willen met rust worden gelaten.

Games
Een woordvoerder van de politie meldde dat de dader van de schietpartij, Tim Kretschmer, de afgelopen maanden veel tijd heeft doorgebracht met het spelen van gewelddadige games. Ook het schieten met luchtdrukwapens was een van zijn hobby's.

Psychologische hulp
In de gymzaal van de school waar de jongen het vuurde opende is een ruimte ingericht waar psychologen scholieren, leraren en ouders kunnen helpen. Zij krijgen daarbij assistentie van collega's uit andere deelstaten. De minister van Onderwijs van Baden-Württemberg, Helmut Rau, heeft de directies van andere scholen opgeroepen ook tijd vrij te maken voor gesprekken over het bloedbad in Winnenden.

De middelbare Albertville-school in Winnenden blijft voorlopig gesloten voor onderzoek.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief