Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Winkels Amsterdam weer open, beveiliging blijft

13 mrt 09

IKEA ontruimd na bommelding

Volgens burgemeester Cohen is er geen sprake meer van een serieuze terreurdreiging. Ikea en de andere winkels in Amsterdam-Zuidoost gaan daarom vandaag weer open.


De politie in Amsterdam houdt nog wel een extra oogje in het zeil op de Arena Boulevard. Er vliegt onder meer een helikopter boven Amsterdam-Zuidoost om de boel in de gaten te houden.

Verdachten
Gisteravond werd op een persconferentie bekendgemaakt dat er vanwege een terreurdreiging zeven arrestaties zijn verricht, zes mannen en een vrouw, allemaal Nederlanders van Marokkaanse afkomst. Er blijken familibanden met de daders van de aanslagen in Madrid op 11 maart 2004.

Nederland leek gisteren ternauwernood ontkomen aan een terroristische zelfmoordaanslag in winkels in Amsterdam. Uri Rosenthal van het COT instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement zei in NOVA dat er sprake is van een 'substantieel dreigingsniveau'. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding gaf een verhoogde dreiging aan.

Melding
In de nacht van woensdag op donderdag kreeg de politie een telefonische melding dat drie mannen explosieven wilden plaatsen, met het doel slachtoffers te maken in winkels. Een filiaal van IKEA en enkele winkels nabij de ArenA in Amsterdam-Zuidoost werden ontruimd wegens bedreiging met explosieven.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief