Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Proces tegen Fritzl van start

16 mrt 09

Fritzl in rechtbank

Josef Fritzl heeft bekend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting en incest. Hij sprak tegen dat hij schuldig zou zijn aan moord op een pasgeboren kind van hem en zijn dochter Elisabeth. Fritzl ontkende ook dat hij Elisabeth als slavin hield.


In Oostenrijk begint vandaag - achter gesloten deuren - het proces tegen de man die zijn dochter 24 jaar lang in een kelder opgesloten hield en vele malen verkrachtte. Fritzl moet zich verantwoorden voor onder meer moord, duizenden verkrachtingen, langdurige vrijheidsberoving, incest en slavernij.

Zware jeugd
Fritzl zegt zelf ook te zijn misbruikt in zijn jeugd: hij was een ongewenst kind en werd door zijn moeder geslagen. Fritzl beweert dat hij op zijn twaalfde heeft gezegd dat hij niet meer mishandeld wilde worden. Hij zou zijn moeder hebben gewaarschuwd dat hij zich in het vervolg zou gaan verdedigen. "Vanaf dat moment zag ze mij als de duivel in persoon", aldus Fritzl.

Daglicht
Fritzl verwekte zeven kinderen bij zijn dochter, een baby overleed. Drie kinderen van 5, 18 en 19 jaar zagen nooit het daglicht, de andere drie werden door Fritzl en zijn vrouw zogenaamd geadopteerd van zijn dochter Elisabeth die in 1984 spoorloos verdween en volgens Fritzl in een sekte zat. Deze kinderen bezochten gewoon de lokale school, niet wetend dat hun moeder met haar andere kinderen in de kelder onder het huis verbleef.

Geheime plek
Dochter Elisabeth en haar zes kinderen zijn samen op een geheime plaats in Oostenrijk ondergebracht. Ze willen geen contact met de media en worden dag en nacht begeleid.

Naar verwachting is het proces binnen vier dagen afgerond.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief