Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tipgever IKEA wist details aanslagen Madrid

16 mrt 09

IKEA ontruimd na bommelding

De vrouw die de politie vorige week waarschuwde voor een terreuraanslag in Amsterdam, kende details over de daders van het bloedbad in Madrid die "normaliter niemand weet". Dat zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris van politie Bernard Welten vandaag in de Volkskrant.


De vrouw belde precies vijf jaar na die aanslagen door Marokkaanse terroristen op forensentreinen in Madrid, waarbij 191 mensen om het leven kwamen. De symboliek van die datum is eveneens belangrijk als het om terrorisme gaat, dus ook dat was aanleiding om de waarschuwing van de vrouw serieus te nemen, aldus Welten.

Het telefoontje van de vrouw was aanleiding voor de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) om tot actie over te gaan. De winkels gingen dicht, het gebied werd ontruimd en later op de dag werden in Amsterdam zeven mensen gearresteerd. De volgende dag, vrijdag, werden deze mensen weer vrijgelaten. Ze worden niet langer verdacht van terroristische activiteiten.

Geen terroristische dreiging
Het lijkt er op dat er vorige week geen gevaar is geweest voor een terroristische aanslag in Amsterdam. Alle zeven verdachten die werden opgepakt, kwamen een dag later vrij.

'El Chino'
Een van de mensen die werd opgepakt, is familie van de inmiddels overleden Marokkaan Jamal Ahmidan, alias 'El Chino' (de Chinees). Hij was een van de daders van de aanslagen in Madrid in maart 2004. Drie weken later bliezen vijf terroristen zich op tijdens een politieactie bij een appartement in een buitenwijk van Madrid. Onder hen was 'de Chinees', die gold als een van de hoofdverdachten.

Zoektocht
Volgens de politiechef is de zaak nog niet gesloten. De politie blijft zoeken naar de vrouw van het telefoontje en de door haar genoemde drie mannen. De recherche heeft kunnen vaststellen dat de vrouw belde vanuit Brussel met een prepaid mobiele telefoon. Ze sprak Nederlands met een Frans accent.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief