Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CPB: diepe recessie

17 mrt 09

Het Centraal Planbureau blijft bij zijn voorspelling van een maand geleden dat de Nederlandse economie dit jaar met 3,5 procent zal krimpen, een naoorlogs record.


Recessie

In december voorspelde het CPB nog een economische krimp van 0,75%, maar de wereldwijde economische crisis en de recessie hebben veel harder toegeslagen dan voorspeld.

Koopkracht
De werkloosheid zal dit jaar volgens het CPB oplopen naar 5,5% en in 2010 naar 8,75% van de beroepsbevolking, dat zijn 675.000 personenen. Met de koopkracht van de Nederlander gaat het gemiddeld gezien nog wel goed. Die stijgt in 2009 met 2,25% en blijft het jaar erna gelijk. Het begrotingstekort komt uit op 3%.

Vooruitzichten
Vandaag bracht het (CPB) het jaarlijkse Centraal Economisch Plan naar buiten met de financieel economische verwachtingen voor 2009 en de jaren daarna. In verband met de economische crisis bracht het bureau vorige maand al enkele cijfers naar buiten. Die worden in de vooruitzichten die vandaag zijn gepubliceerd bijna allemaal gehandhaafd. 

Het CPB waarschuwt dat het onduidelijk is of het dieptepunt van de wereldwijde financiële crisis al achter ons ligt. "Gedwongen verkopen, domino-effecten en nieuwe reddingsoperaties blijven een reële mogelijkheid'', aldus het CPB.

Loonmatiging
Directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde vanmorgen dat het matigen van lonen niet teveel geforceerd moet worden. Hij zei dat verschillende aspecten van de crisis, zoals het sterk dalende arbeidsinkomensquote (aiq) , niet te vergelijken zijn met de crisis in de jaren dertig. De overheid moet daarom de crisis van nu niet met de maatregelen van toen bestrijden.

Ook zei Teulings ervan uit te gaan dat de lonen in nieuw af te sluiten cao's met 1 procent stijgen en dat de koopkracht voor de werknemers gemiddeld met zo'n 2,5 procent omhoog gaat.


Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief