Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Crisisoverleg opnieuw geschorst

17 mrt 09

crisisoverleg

"We streven ernaar met Pasen ons ei gelegd te hebben", grapte premier Balkenende nadat dinsdag de crisisbesprekingen opnieuw werden geschorst. Al anderhalve week overleggen CDA, PvdA en ChristenUnie over de crisismaatregelen.

Na een week overleg in het Torentje op het Haagse Binnenhof vonden de onderhandelingen nu voor de tweede keer plaats in het Catshuis. Het belangrijkste obstakel zou nu de onenigheid zijn over het tijdstip van bezuinigen.

Bezuinigen?
De PvdA zou op dit moment het liefst investeren in de economie en de bezuinigingen pas in 2012 doorvoeren wanneer de economie waarschijnlijk weer is aangetrokken. Dit zou echter in strijd zijn met EU-regels.

Het CDA wil ook liever eerder beginnen om de staatsschuld niet te ver te laten oplopen en pleit voor bezuinigen in 2010. De ChristenUnie kiest de gulden middenweg en wil in 2011 beginnen. 

Investeren?
De partijen zouden het in grote lijnen eens zijn over investeringen van ongeveer vijf miljard. Om welke maatregelen het gaat is nog niet bekendgemaakt.

Wanneer het akkoord er ligt is nog niet zeker. Intussen worden werkgevers ongeduldig; zij manen de gesprekspartners tot een spoedig besluit.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief