Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fritzl bekent ook moord op baby

18 mrt 09

Josef Fritzl heeft op de derde dag van het proces tegen hem, onverwacht moord en slavernij bekend. Daarmee geeft hij toe schuldig te zijn aan alle aanklachten van het Openbaar Ministerie, dat hem ook incest, verkrachting en vrijheidsberoving ten laste legt. "Ik heb spijt van wat ik heb gedaan".


Dood door nalatigheid
Het 'monster van Amstetten' hield zijn 43-jarige dochter Elisabeth 24 jaar lang gevangen in de kelder van zijn huis. In die tijd verwekte hij zeven kinderen bij haar. Een van de babies overleed door gebrek aan medische zorg, waarvoor Fritzl is aangeklaagd voor dood door nalatigheid. Eerder ontkende hij dit delict waarvoor hij levenslange gevangenisstraf kan krijgen.

Dubbelleven
Rosemarie, de vrouw van Fritzl zou niet op de hoogte zijn geweest van het dubbelleven van haar man, hoewel hij drie van de zes overlevende kinderen samen met haar opvoedde. Tegen zijn omgeving vertelde Fritzl dat zijn dochter was opgenomen in een mysterieuze sekte en dat de kinderen, Monika (16), Lisa (15) en Alexander (12) bij hen te vondeling waren gelegd.

De drie andere kinderen, Kerstin (20), Stefan (18) en Felix (5) verbleven met Elisabeth in de raamloze kelder, tot april vorig jaar. Kerstin werd toen ernstig ziek en Fritzl besloot uiteindelijk haar naar het ziekenhuis te brengen.  

Proces
Maandag ging het zwaar beveiligde proces tegen de Oostenrijker van start. Als verzachtende omstandigheid voerde Fritzl aan dat hij een zware jeugd zou hebben gehad en een problematische relatie met zijn moeder. Elisabeth heeft op videoband verklaringen afgelegd van haar jaren in gevangenschap. Naar verwachting doet de rechtbank in Sankt Pölten donderdag een uitspraak.


Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief