Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oppositie wil bonussen zeer zwaar belasten

20 mrt 09

De SP en PVV willen in een wet regelen dat er een hoge belasting komt op bonussen bij bedrijven die staatssteun krijgen.


Klaagzang

Ze vinden dat minister Wouter Bos van Financiën moet regelen dat bonussen bij bijvoorbeeld ING en Aegon desnoods volledig worden belast. "Zolang een bedrijf ook maar 1 cent krijgt van de overheid, mag niemand een bonus ontvangen", zei PVV-leider Geert Wilders vandaag. Hij eist dat Bos dit regelt in een spoedwet. Weigert de minister, dan zal de PVV met een initiatiefwetsvoorstel komen. De SP vindt dat er voor Bos een mogelijkheid ligt om zijn klaagzang over de bonuscultuur om te zetten in daden. "Hij kan er zelf iets aan doen door met zo'n wet te komen", aldus Tweede Kamerlid Ewout Irrgang.

Ophef
De oppositiepartijen hebben zich laten inspireren door de Verenigde Staten. Daar heeft het Huis van Afgevaardigden een wet aangenomen die bonussen bij bedrijven met veel staatssteun zwaar belast. Die wet is een reactie op de ophef over bonussen die bij het Amerikaanse verzekeringsconcern AIG zijn betaald. Wilders vindt dat de minister van Financiën direct harde afspraken had moeten maken met banken en verzekeraars die staatssteun krijgen. "Gewoon slikken of stikken: zolang jullie aan het overheidsinfuus liggen, komen er geen bonussen. Dat heeft hij helaas verzuimd. Maar er ligt nu een kans om dat recht te zetten."

De SP wil minder ver gaan dan de PVV, die tegen elke bonus bij staatssteun is. Irrgang bepleit een bonusverbod voor werknemers die meer dan 100.000 euro verdienen. In de VS is die grens op 250.000 dollar gesteld.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief