Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oppositie eist direct onderzoek naar crisis

20 mrt 09

Het geduld van de oppositie is op. Er is genoeg getreuzeld over het starten van een parlementair onderzoek naar de kredietcrisis, vinden VVD, GroenLinks, SP, D66, PVV, Partij voor de Dieren én de eenmansfractie Verdonk. Zij roepen gezamenlijk op tot onmiddellijke actie van de coalitie.


Duidelijkheid

Het onderzoek moet duidelijkheid geven over de "incidentele en structurele oorzaken" van de financiële crisis. Hoe heeft het financiële systeem ook in Nederland zo kunnen ontsporen? Wat ging er mis in het risicomanagement van banken? En hoe is het crisismanagement van de Nederlandse autoriteiten verlopen? 

Toekomst
Bovendien wil het parlement in de toekomst "kunnen waarborgen dat het bancaire systeem integer en betrouwbaar functioneert." Dat schrijven Mark Rutte en Femke Halsema vandaag in het 'Voorstel Parlementair Onderzoek Kredietcrisis'. 

Eerdere motie
In het najaar van 2008 dienden zij al een motie in voor het Parlementair Onderzoek Kredietcrisis. De SP en de PVV en CDA-fractievoorzitter Van Geel steunden deze motie, waarmee de vereiste meerderheid voor een onderzoek er was. Dat het onderzoek er toch niet kwam, is volgens de oppositiepartijen te wijten aan de wijfelende houding van de coalitie. Die zou nog steeds geen duidelijkheid geven over de aanvangsdatum en de reikwijdte van een onderzoek.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief