Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet pakt overleg crisis weer op

23 mrt 09

Kabinet pakt overleg crisis weer op

De regeringspartijen CDA, ChristenUnie en PvdA hebben de onderhandelingen over de aanpak van de economische crisis vanmorgen weer opgepakt. Na een pauze van vijf dagen is volgens vice-premier Rouvoet (ChristenUnie) nu de "laatste fase" van het overleg aangebroken.


Zuinig
Op dit moment heerst er vooral nog verdeeldheid over de bezuinigingen. De PvdA wil dat de regering niet te zuinig is met uitgaven, omdat de partij denkt dat daarmee het economisch herstel wordt belemmerd. Het CDA wil juist dat er meer wordt bezuinigd.

CDA-congres
Het CDA-congres van afgelopen weekend stond geheel in het teken van de economische crisis. De CDA-top vroeg de achterban om ruimte om in de coalitiebesprekingen over de financiële crisis naar eigen inzicht te handelen. Wel beloofde fractievoorzitter Van Geel dat de partijleiders goed zullen luisteren naar de geluiden uit de achterban.

De aanwezigen stemden tijdens het congres over zes resoluties voor crisismaatregelen, zoals de wens om te investeren in onderwijs. Een andere wens is dat de verkoopopbrengst van Fortis Bank Nederland en ABN AMRO straks volledig wordt gebruikt om de staatsschuld af te lossen. Ook pijnlijke onderwerpen als de verhoging van de AOW-leeftijd passeerden de revue.

Druk
De druk op de regeringspartijen om tot een akkoord te komen, neemt toe. Zowel de oppositie in de Tweede Kamer als de sociale partners beginnen hun geduld te verliezen. Oppositiepartijen VVD, GroenLinks, SP, D66, PVV, Partij voor de Dieren én de eenmansfractie Verdonk roepen gezamenlijk op tot onmiddellijke actie van de coalitie. Zij eisen een direct onderzoek naar de crisis.

Muurvast
FNV-voorzitter Angnes Jongerius liet gisteren weten dat het overleg over een sociaal akkoord "muurvast" zit. De FNV verzet zich onder meer tegen het voorstel van minister Donner om de AOW-leeftijd naar 67 jaar te verhogen.

"Op geen van de belangrijke punten heb ik het idee dat we er bijna zijn", aldus Jongerius.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief