Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Coalitie-akkoord IsraŽl getekend

24 mrt 09

De beoogde Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likud) heeft een akkoord getekend met leider Ehud Barak van de Arbeiderspartij. Vandaag stemmen de 1470 leden van het centrale comité van Arbeiderspartij over het voorstel. De uitslag is alles behalve voorspelbaar.

Voorstel coalitie
Als de Arbeiderspartij akkoord gaat, heeft Netanyahu's regering een absolute meerderheid in de Knesset, het Israëlische parlemen en is er een Israëlische regering. In de Arbeiderspartij heerst echter grote verdeeldheid over de samenwerking. Een deel van de parlementariërs heeft liever een rol in de oppositie dan een minderheidspositie in een kabinet met rechtse- en orthodoxe partijen. 

Volgens het huidige coalitievoorstel nemen zowel Likud, als de ultraorthodoxe Shas en de nationalistische partij Yisrael Beiteinu ('Israël ons huis') van Avigdor Lieberman deel aan de coalitie. Niet de politieke combinatie waar de Arbeiderspartij voorkeur voor heeft.

Voordelen

Er zijn ook voordelen verbonden aan deelname aan de regering. Zo zou Barak minister van Defensie kunnen blijven. Ook is Likud tegemoetgekomen aan sommige wensen van Barak. Zo staat niet in het akkoord dat Israël afstapt van de mogelijkheid van een Palestijnse staat en zullen de onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit niet worden stopgezet.

Verkiezingen
De Arbeidspartij verloor fors bij de parlementsverkiezingen van 10 februari en is nu de vierde partij van het land. De grootste partij is Kadima, maar leider Tzipi Livni wil niet deelnemen aan een regering met Likud.

Verkiezingsuitslagen 2009 en 2006

Bron: NRC Handelsblad

Bron: NRC Handelsblad

(Bron: NRC Handelsblad)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief