Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oppositie wijst crisisakkoord af

25 mrt 09

'Drie keer niks', 'vaag en weinig inspirerend' en 'buitengewoon zwak'. Het zijn enkele reacties van de verschillende oppositiepartijen op het crisisakkoord van het kabinet.


'Vooruit schuiven'
VVD-leider Mark Rutte vindt de maatregelen van het kabinet tegen de economische crisis "buitengewoon zwak". Volgens hem schuift premier Balkenende alle problemen voor zich uit. Rutte vindt dat de premier de staatsschuld volledig uit de hand laat lopen en dat hij "de rekening bij volgende generaties neerlegt". Rutte is ook teleurgesteld dat de hervorming van de AOW op de lange baan is geschoven.

'Halfbakken'
GroenLinks-leider Femke Halsema noemt het pakket crisismaatregelen van het kabinet  "halfbakken" en de oproep van de premier om samen te werken "weinig geloofwaardig". In plaats van het afschaffen van de vliegtaks en het aanleggen van extra asfalt had Halsema graag meer investeringen in het onderwijs en structurele hervormingen op de arbeidsmarkt gezien.  

'Drie keer niks'

PVV-leider Wilders noemt het crisisakkoord van het kabinet "drie keer niks". Wilders: "Geen extra geld voor de Nederlandse burgers, geen bezuinigingen op linkse hobby's, geen substantiële verlaging van het begrotingstekort, helemaal niets. En een asociale maatregel als het verhogen van de AOW-leeftijd hangt nog steeds boven de markt", aldus Wilders. Volgens Wilders is de burger iedere keer de dupe en zijn nieuwe verkiezingen de beste oplossing.

Strijdbijl oppakken
Fractieleider van de SP Agnes Kant vindt de miljardeninvestering van het kabinet 'terecht', maar vindt dat de gewone burger ervoor moet opdraaien. "Van werknemers wordt de nullijn verwacht. Mensen met hoge inkomens worden volgens de SP ongemoeid gelaten. Ik hoor niet wat die mensen moeten afdragen." aldus Kant. De SP is fel tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Kant: "Ik ben blij dat Agnes Jongerius (FNV-voorzitter, red.) de strijdbijl heeft opgepakt."


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief