Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders: we zitten hier voor Piet Snot

26 mrt 09

PVV verlaat Kamer

"We zitten hier voor Piet Snot. Ik blijf hier niet zitten als een circuspaard. Als wij ons als parlement serieus nemen, stappen we op bij dit debat. De kern van het debat is dat je als oppositie ook invloed kunt uitoefenen. Als van tevoren gezegd wordt dat daar bijster weinig kans voor is, dan zijn we hier een Noord-Koreaans parlement."


Wilders is kwaad omdat CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel had aangegeven dat wat hem betreft de ruimte voor de Kamer om nog iets te veranderen aan het crisispakket "buitengewoon beperkt" is. Wilders is woedend uit het Tweede Kamerdebat gelopen. Kamervoorzitter Gerti Verbeet zegt begrip te hebben voor de frustratie van Wilders, maar keurt de actie niet goed: "Je moet wel loyaal blijven aan het democratische proces."

Inpakken
Wilders zei dat ieder Kamerlid dat blijft zitten bij het debat zich laat inpakken. "We worden in ons hemd gezet. De oppositie wordt monddood gemaakt. Het is een schande en ik werk er niet aan mee." Hij kondigde aan dat hij op zijn website zal zetten wat hij in het debat had willen zeggen.

SP
SP-leider Agnes Kant vreest na de financiële crisis een sociale crisis. In de crisisaanpak van het kabinet ontbreekt het volgens haar aan solidariteit. Ze vindt het niet solidair te bezuinigen op de zorg en de zorgtoeslag en om de pensioenleeftijd te verhogen en vindt een hogere AOW-leeftijd "niet sociaal en onnodig".

GroenLinks
GroenLinks heeft een alternatief plan gepresenteerd om de economische crisis te bestrijden. De fractie wil op korte termijn twee keer zoveel investeren als het kabinet. Structurele hervormingen moeten vervolgens twee keer zoveel opleveren als het crisispakket van het kabinet. De doorwerkbonus moet worden geschrapt en de hypotheekrente moet worden beperkt. Mensen die meer verdienen dan 100.000 euro, moeten extra belasting betalen. GroenLinks wil het creëren van zoveel mogelijk werk combineren met de bestrijding van de klimaatcrisis, zo blijkt uit het plan onder te titel Green Deal 2.0.

Nout Wellink
President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank vindt het geen slecht crisiplan. "Het is een vrij substantieel programma". De Nederlandsche Bank DNB is voorstander van het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Of dat ook gaat gebeuren, is nog de vraag.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief