Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Een uur duisternis voor een beter milieu

28 mrt 09

skyline

In duizenden steden over heel de wereld gaan vandaag een uur lang de lichten uit. Met dit initiatief, genaamd Earth Hour, wordt er aandacht gevraagd voor de opwarming van de aarde.


Sydney
Het centrum van de Australische stad Sydney zat zaterdagavond (plaatselijke tijd) een uur lang in het donker. Toeristische trekpleisters als het Sydney Opera House en de brug over de haven deden het licht uit voor een beter milieu. 

Akropolis, Vaticaan en Las Vegas
Het donkere uur verspreidt zich in de loop van de dag over de wereld. Via onder meer het Olympisch stadion van Peking, de Akropolis in Athene, het Vaticaan in Rome, de Eiffeltoren in Parijs, het Empire State Building in New York, de Niagara-watervallen op de grens van Canada en de VS en de casino's van Las Vegas, eindigt Earth Hour in Honolulu, de hoofdstad van  Hawaii.

Gele M
McDonalds heeft aangekondigd hun bekende gele M te dimmen bij 500 vestigingen. Ook Amsterdam en Rotterdam zullen vanavond om 20.30uur een uur lang in duisternis gehuld zijn. Belangrijke gebouwen als de Erasmusbrug in Rotterdam en de Westertoren in Amsterdam doven de lichten.

Klimaatconferentie
Activisten hopen met de actie aandacht te vragen voor de klimaatconferentie in Kopenhagen, later dit jaar. Earth Hour werd twee jaar geleden voor het eerst in Sydney georganiseerd door klimaatactivisten die wilden pleiten voor het minderen van energieverbruik. Vorig jaar deden al enkele honderden steden mee, maar dit jaar wordt het evenement groots aangepakt.

De organisatoren van Earth Hour roepen mensen op om een filmpje te maken van hun uur in de duisternis, en dat op YouTube te zetten.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief