Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Karzai: deel Taliban van zwarte lijst

28 mrt 09

Karzai

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft een oproep gedaan om een aantal Taliban-leiders van de zwarte lijst van de Verenigde Naties te halen. Het gaat om Taliban-leiders die geen deel uitmaken van de islamitische terreurgroep al-Qaeda.


Vrede
Karzai zegt dat hij streeft naar vrede met de Taliban en dat het juiste klimaat voor vredesoverleg moet worden geschapen. Daarom is verzoening volgens hem zo belangrijk.

Mullah Omar
Op de vraag of Mullah Omar, de hoogste Taliban-leider, in aanmerking moet komen voor eerherstel wilde Karzai geen antwoord geven. Op de zwarte lijst van de VN staan de namen van honderden personen die in verband worden gebracht met al-Qaeda of de Taliban. Voor deze personen hanteert de VN een reisverbod en wordt er opgeroepen om de tegoeden van deze personen te verbieden.

Obama
De oproep van Karzai komt vlak na president Obama's aankondiging van een nieuw offensief tegen militanten in Afghanistan en Pakistan. Zijn belangrijkste doel in beide landen is het aanpakken van de islamitische terreurgroepen Taliban en al-Qaida. Maar behalve een harde militaire aanpak van al-Qaeda pleit de Amerikaanse president ook voor financiële steun voor de burgerbevolking voor wederopbouw en onderwijs.

Hoop van Afghanen
Karzai prees de plannen van Obama voor Afghanistan en Pakistan als "precies waar het Afghaanse volk op hoopt".

Afghanistan-top
Aanstaande dinsdag vindt in Den Haag een Afghanistan-top plaats, waar afgevaardigden van over de hele wereld over de toekomst van Afghanistan zullen praten.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief