Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Harde eisen aan autofabrikanten

30 mrt 09

Obama en Chrysler en General Motors

De Amerikaanse president Barack Obama vindt de investeringsplannen van autofabrikanten Chrysler en General Motors (GM) niet sterk genoeg om in aanmerking te komen voor extra staatssteun.


De bedrijven krijgen respectievelijk dertig en zestig dagen de tijd om met een beter reorganisatieplan te komen om levensvatbaar te worden, anders komt er een einde aan de overheidshulp.

Belastingdollars
Chrysler en General Motors zijn zwaar getroffen door de economische crisis en willen extra overheidssteun. Maar Obama stelt harde eisen en vindt dat de autofabrikanten nog veel meer pijnlijke concessies zullen moeten doen om weer levensvatbaar te worden. Volgens de Amerikaanse president moeten de ondernemingen zichzelf dusdanig hervormen dat ze zonder "de oneindige stroom van belastingdollars" kunnen overleven.

Fiat

Chrysler zal volgens Obama op zoek moeten naar een partner om te kunnen overleven. De autofabrikant voerde de afgelopen weken al besprekingen hierover met het Italiaanse Fiat. Chrysler-topman Bob Nardelli liet vandaag weten al een voorlopige overeenkomst met Fiat te hebben gesloten, met hulp van de Amerikaanse overheid.

Bankroet
Mogelijk zullen de twee bedrijven tijdelijk bankroet moeten aanvragen om hun financiële problemen te overwinnen. Op deze manier kunnen GM en Chrysler een deel van de oude schulden die zij meedragen, kwijt raken. De productie gaat daarbij intussen gewoon door, verzekerde Obama.

De autoverkopen zijn wereldwijd ingestort, maar nergens zo dramatisch als in de VS.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief