Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Honderden ontslagen bij Kroymans en Getronics

31 mrt 09

Ontslagen vallen bij bosjes in crisistijd. Autobedrijf Kroymans stuurt vandaag duizend medewerkers de laan uit en KPN-dochter Getronics schrapt zevenhonderd banen.


Kroymans
Kroymans importeert auto's van Saab, Alfa Romeo, Aston Martin, Kia, Hummer, Jaguar, Cadillac en Corvette. De afgelopen maanden zou de schuld van het familiebedrijf zijn opgelopen tot 1 miljard euro en een faillissement is vrijwel zeker.

Vorig jaar had Kroymans nog vierduizend werknemers, waarvan nu een kwart zijn baan verliest. Volgens FNV Bondgenoten gaat het om de grootste collectieve ontslagaanvraag sinds het begin van de economische crisis.

Getronics
Ook Getronics moet fors schrappen. Van de 14.300 werknemers komen er veertienhonderd op straat te staan, waarvan zevenhonderd in Nederland. KPN nam het bedrijf in 2007 over, maar vreest nu op korte termijn voor de winstgevendheid. Het is nog niet bekend om welke banen het precies gaat.

De vakbonden reageren verrast op de beslissing van KPN; vorige week ondertekenden zij nog een sociaal akkoord met het bedrijf. 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief