Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Clinton hoopt op hulp Iran

31 mrt 09

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hoopt op hulp van Iran. De Verenigde Staten willen dat Iran tijdens de Afghanistan-conferentie hulp toezegt op het gebied van grensbeveiliging en bestrijding van drugshandel. 


Succesvolle aanpak
Clinton heeft bij de opening van de Afghanistan-top ook gezegd dat de VS zich bij het nieuwe beleid in Afghanistan zal baseren op "de buitengewoon succesvolle aanpak van Nederland in Afghanistan". De conferentie is volgens haar cruciaal voor de toekomst van Afghanistan en ze benadrukte dat president Obama zijn nieuwe beleid “in overleg en samenwerking” met zijn partners zal uitwerken. Amerika wil nu, naast extra troepen, veel meer civiele adviseurs sturen om Afghanistan te helpen met onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en landbouwproductie die de papaverteelt kan vervangen.

Contract
Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), die vandaag de conferentie grotendeels voorzit, hoopt dat er vanavond "een nieuw contract" met Afghanistan ligt, waarin voor het eerst ook belangrijke buurlanden als Pakistan, India en Iran een hoofdrol spelen. De minister vindt de deelname van Iran zeer belangrijk. Iran is volgens hem van ‘groot belang’ voor de stabiliteit in de regio en zou bereid moeten zijn de wapen- en drugshandel actief te bestrijden. Volgens Verhagen speelt Iran een belangrijke rol bij de bewapening van de Taliban. Maar Iran is boos over de uitlatingen van Verhagen.

Verhagen waarschuwt dat niet alleen de toekomst van het Afghaanse volk op het spel staat, maar ook de veiligheid van mensen wereldwijd. Volgens hem zou een terugkeer van de Taliban leiden tot een wrede maatschappij, een verlamde economie en een ontkenning van fundamentele mensenrechten, vooral voor vrouwen en meisjes.

Succes
De Amerikaanse speciaal vertegenwoordiger voor Afghanistan en Pakistan Richard Holbrooke noemde de conferentie maandag op voorhand al een succes omdat meer dan zeventig landen bijeenkomen, ongeacht hun onderlinge meningsverschillen. Ook Hamid Karzai, de Afghaanse president, zei er gisteren bij aankomst in het Catshuis zeker van te zijn dat de internationale top over zijn land een groot succes wordt.

Protest
Er is overigens ook ruimte voor protest vandaag in Den Haag. Vijf organisaties hebben een plek toegewezen gekregen om te demonstreren: onder hen 'de Coalitie Stop de NAVO', 'het Anti Imperialisme Platform' en een groep Afghaanse vluchtelingen. De politie in Den Haag is massaal op de been. Rondom de conferentie worden zo'n 3500 agenten ingezet.

NOVA twittert: www.twitter.com/NOVAtelevisie


 

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief