Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Iraanse delegatie boos op minister Verhagen

31 mrt 09

Het hoofd van de delegatie van Iran op de Afghanistan-conferentie, onderminister Mehdi Akhundzadeh is boos over de uitlatingen van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen over de levering van Iraanse wapens aan de Taliban.


Wapens
Verhagen deed zijn uitspraken in het tv-programma Buitenhof, afgelopen zondag. Hierin zei hij dat er wapens uit Iran in handen zijn van de Taliban en dat Iran te weinig zou doen om wapenleveranties tegen te gaan en te voorkomen.

Falen
In NOVA reageert Akhundzadeh vanavond verbolgen: “Deze beschuldiging mist elke grond, en zijn slechts gedaan om het falen van de mogendheden die Afghanistan beheersen te verdoezelen. Het is alleen maar een excuus van sommigen die de verantwoordelijkheden en beloften die ze gedaan hebben aan de internationale gemeenschap niet kunnen waarmaken.”

Extremisme
Verder is Iran kritisch over het Amerikaanse plan, de strategie van de Verenigde Staten en de aanwezigheid van de NAVO in Afghanistan: “Het beleid van de NAVO is niet succesvol, en de campagne tegen de papaverteelt in Afghanistan is ook niet succesful. Afghanistan heeft economische hulp nodig, en niet nog meer soldaten. Dat zorgt er alleen maar voor dat opstandelingen aangemoedigd worden om te strijden. Het is een illusie te denken dat je in Afghanistan extremisme zo kan uitroeien. Het voedt juist extremisme.”

Vlucht
Buurland Iran heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld in Afghanistan door het steunen van de regering Karzai, maar ook in de strijd tegen de Taliban. In de afgelopen jaren zijn er naar schatting 2,5 miljoen Afghanen de grens met Iran overgestoken, op de vlucht voor het geweld in Afghanistan.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief