Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

RIVM: vaccinatie- campagne mislukt

2 apr 09

In maart hebben veel minder meisjes zich laten inenten tegen baarmoederhalskanker dan verwacht . Het RIVM noemt de campagne voor het HPV-vaccin nu 'mislukt.' 


Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziekten van het RIVM deed deze uitspraak naar aanleiding van een uitzending van het NOS journaal. In de campagne lag de nadruk vooral op wetenschappelijke feiten en onderzoek. Voor de emotionele aspecten was te weinig aandacht, aldus Coutinho.

Opkomst
De GGD had gehoopt op een opkomst van 70 tot 75 procent van de dertien- tot zestienjarige meisjes, die allemaal waren opgeroepen. De werkelijke opkomst licht echter rond de 47 procent. Onder meer bezorgde ouders stelden tijdens de campagne kritische vragen over het vaccin. Op internet deden veel geruchten de ronde over de onbekende gevolgen. Ook speelde de vraag: is het wel nodig?

Virus
Ieder jaar overlijden tweehonderd Nederlandse vrouwen aan baarmoederhalskanker, dat veroorzaakt kan worden door het HPV-virus. HPV wordt overgedragen via seksueel contact. Als meisjes op tijd een inenting krijgen, kan dat volgens het RIVM veel besmettingen voorkomen. De vaccinatie is sinds dit jaar opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma.

Bij de volgende vaccinatieronde in september ontvangen alle twaalfjarige meisjes een oproep. Het RIVM en de GGD zullen dan opnieuw campagne voeren, maar op een andere manier.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief