Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

G20: honderden miljarden voor herstel

2 apr 09

Balkenende en Brown

De Britse premier Gordon Brown heeft aan het slot van de G20-top in Londen bekendgemaakt dat de leiders van de G20 in totaal een biljoen dollar beschikbaar stellen om de internationale recessie te bestrijden.

Ook zei Browm toe dat de landen werk zullen maken van de hervorming van het internationale financiële systeem.

IMF
De G20-landen gaan 500 miljard dollar extra vrij maken voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De lidstaten kunnen daarnaast bij het IMF een beroep doen op 250 miljard dollar aan extra zogenoemde 'speciale trekkingsrechten', de valuta die het IMF hanteert bij het betalingsverkeer met zijn leden. Daarnaast wordt er een fonds ter waarde van 250 miljard dollar opgericht om de wereldhandel te stimuleren.

Hervorming
Het financiële systeem wordt hervormd: de landen bouwen verder aan een internationaal college van toezichthouders dat internationaal opererende banken moet controleren. Verder zullen er internationale boekhoudregels worden opgesteld en komen er internationaal geldende nieuwe regels voor beloningen en bonussen, zodat "falen niet langer wordt beloond". Hedgefondsen en landen met bankgeheimen zullen verder harder aangepakt worden dan voorheen.

Kortetermijnhebzucht
Balkenende is zeer tevreden over de top: "Een ding is hier duidelijk geworden: de financieel-economische wereld van morgen mag niet lijken op die van gisteren. We zien dag in, dag uit kortetermijnhebzucht. We zijn verplicht aan de mensen die daarvoor nu de prijs betalen en aan onze kinderen om het anders te doen."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief