Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rasmussen toch NAVO-baas

4 apr 09

De Deense premier Anders Fogh Rasmussen wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Dat hebben de staats- en regeringsleiders van de NAVO zaterdag op hun top in Straatsburg beslist.


Rasmussen volgt op 1 augustus de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer op, die sinds 2004 secretaris-generaal van de NAVO is.

Cartoons
Turkije lag lang dwars tegen de kandidatuur van Rasmussen. Ankara was boos omdat Rasmussen zijn excuses weigerde aan te bieden voor de publicatie van de omstreden cartoons van de profeet Mohammed in een Deense krant in 2005. Rasmussen werd ook verweten dat hij een Koerdische televisiezender, die beschouwd wordt als een spreekbuis van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, op Deens grondgebied niet wil verbieden.

President Abdullah Gül had vrijdagavond nog gedreigd met een veto. Hij ging pas overstag na de toezegging dat Turkije een assistent secretaris-generaal mag benoemen, speciaal belast met de relaties met moslimlanden. In totaal zijn er zes assistenten. Daarnaast is er nog de directe plaatsvervanger van de NAVO-baas.

Vertrouwen
President Obama bedankte de Turken voor 'hun vertrouwen' in de nieuwe NAVO-baas. Een goed gesprek met Obama gaf zaterdagochtend de doorslag, zei de Turkse president Gül. Daarna volgde nog overleg tussen Obama, Gül en Rasmussen. Volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft Obama een afdoend antwoord gegeven op de Turkse bezwaren tegen Rasmussen. Wat dat antwoord precies inhoudt, zei hij niet.

Opvolger
Rasmussen is 56 jaar en leidt sinds 2001 een rechtse regering. Een woordvoerder van de Deense regering kondigde zaterdag aan dat Rasmussen volgende week al aftreedt als premier. Zijn opvolger wordt zijn naam- en partijgenoot Lars Lokke Rasmussen (44), die momenteel minister van Financiën is.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief