Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kritiek op regeling voor Aedes-topman

11 apr 09

Willem van Leeuwen

Donderdag neemt Willem van Leeuwen, voorzitter van de brancheorganisatie van woningbouwcorporatie Aedes, met een groot feest afscheid. Als vertrekbonus krijgt hij ruim 1 miljoen mee. En dat levert een hoop kritiek op.


PvdA en CDA

De PvdA gaat dinsdag, tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer, er vragen over stellen aan het kabinet. Tweede Kamerlid Staf Depla stelt dat de bonus "niet is uit te leggen aan de huurders". Coalitiegenoot CDA spreekt ook van "een fors bedrag" dat "vandaag de dag niet meer kan". Maar volgens Kamerlid Bas Jan van Bochove kan het kabinet weinig beginnen omdat het gaat om oude afspraken die achteraf niet zijn bij te stellen. Van Bochove wees erop dat minister Wouter Bos (Financiën) al eens tevergeefs naar de rechter is gestapt om bestaande afspraken bij banken over bonussen ongedaan te maken. Volgens het CDA moet er nu gewerkt worden aan nieuwe afspraken die wel deugen

Nederlandse Woonbond
De Nederlandse Woonbond is "verbijsterd en geschokt" door de regeling. "De gemiddelde huurder moet daar dertig jaar voor werken", aldus algemeen directeur Ronald Paping. De Nederlandse Woonbond vindt de premie onaanvaardbaar en onverantwoordelijk. "Het is onbegrijpelijk dat de raad van commissarissen van Aedes, onder voorzitterschap van voormalig commissaris van de Koningin van Groningen Hans Alders, een dergelijk bedrag meegeeft aan Van Leeuwen. De Woonbond vindt dat alles op alles moet worden gezet om dit terug te draaien", aldus Paping.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief