Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fans komen op voor Tariq Ramadan

15 apr 09

De islamitische professor Tariq Ramadan kwam in opspraak nadat de Gay Krant uitspraken van hem publiceerde waarin hij homoseksualiteit veroordeelt. Zijn aanhangers vinden de beschuldigingen onterecht en hebben het actiecommittee 'Steun Tariq' in het leven geroepen.


Dubbel

Tariq Ramadan is wetenschapper, activist, moslim, geboren in Egypte, woonachtig in Engeland, burger van Zwitserland, gasthoogleraar aan de Erasmus Universiteit en adviseur van de gemeente Rotterdam. Hij pleit voor integratie van moslims in Europa en als wetenschapper predikt hij de liberale islam. Critici omschrijven hem als een 'wolf in schaapskleren', een fundamentalist die zich uitgeeft voor een liberale moslim.

Tegenstrijdig
Ook de Gay Krant kwam vorige maand met die aantijging. Ramadan zou in het Arabisch op casettes hebben ingesproken dat homoseksualiteit ontoelaatbaar is en dat 'de man voor de vrouw en de vrouw voor de man' op aarde is. De VVD-fractie van Rotterdam vond dat de maat vol was en wilde dat Ramadan zou vertrekken.

Hetze
Aanhangers van Ramadan noemen de publicatie in de Gay Krant een voorbeeld van een 'hetze' tegen de islam. Zij richtten het actiecommittee 'Steun Tariq' op en spreken over de hoogleraar als 'een bruggenbouwer in tijden van polarisatie'.

Hij blijft
Het College van B&W heeft inmiddels de teksten van Ramadan laten analyseren door een beëidigd vertaler en noemt de berichtgeving in de Gay Krant van onjuist en tendentieus. Volgens wethouder Rik Grashoff (Integratie en Cultuur) is de adviseur eenduidig in zijn visie en doet hij zijn werk goed. Ramadan blijft daarom gewoon werkzaam als adviseur.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief