Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM: fouten bij schadevergoeding weduwe Van der Bijl

15 apr 09

Het Openbaar Ministerie komt terug op een eerder toegezegde schadevergoeding aan de weduwe van de in april 2006 geliquideerde caféhouder Thomas van der Bijl.

Anonieme getuige
Van der Bijl had aangegeven als anonieme getuige te willen verklaren in het proces tegen Willem Holleeder, maar werd vlak voor zijn verschijnen voor de rechter-commissaris in zijn café doodgeschoten.

Aanbod
Nadat NOVA bekendmaakte dat de weduwe in NOVA zou vertellen dat ze zeer ontevreden is met de toegezegde 3500 euro, verklaarde het Openbaar Ministerie de brief met het aanbod als ongeschreven te beschouwen. De voorzitter van het college van procureurs-generaal Harm Brouwer zal nu persoonlijk met de weduwe gaan praten over een redelijke schadevergoeding.

Contact
De weduwe van Thomas van der Bijl, Caroline Rijke, vertelt in NOVA dat ze al tijdenlang probeert met justitie in contact te komen. Ze is van mening dat justitie haar man beter had moeten beschermen, sinds hij aankondigde als anonieme getuige tegen Holleeder te willen verklaren. Op 20 april 2006 werd hij in alle vroegte tijdens het stofzuigen in zijn café De Hallen in Amsterdam doodgeschoten. Inmiddels is het café dicht en heeft Rijke ook de strandtent Venice Beach in Zandvoort die ze samen met Van der Bijl runde moeten afbreken.

Schulden
In februari 2008 schreef ze een brief aan het College van procureurs-generaal, waarin ze stelde dat ze ongeveer 134-duizend euro aan schulden had, als gevolg van het overlijden van haar man. Eind januari 2009 kreeg ze antwoord van het college.  “Er is geen sprake van onrechtmatig of onzorgvuldig handel aan de kant van het Openbaar Ministerie waaruit een verplichting tot schadevergoeding zou zijn ontstaan.”, zo meldt de brief. Toch meent het college “dat in de bijzondere omstandigheden van dit geval aanleiding kan worden gevonden tot een bijdrage van het Openbaar Ministerie”. Als mevrouw Rijke een verklaring van finale kwijting ondertekent en de brief verder geheim houdt, kan ze 3500 euro ontvangen.

Ongeschreven
Nu komt voorzitter Harm Brouwer van het college van procureurs-generaal op dit aanbod terug. “Hoewel de inhoud van de brief juridisch juist is doet het onvoldoende recht aan de persoonlijke benadering die de weduwe verdient. Daarom beschouwt de voorzitter van het college van procureurs-generaal de brief als ongeschreven en heeft hij de weduwe via de advocaat uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek om haar situatie mondeling toe te lichten en na te gaan wat een redelijke benadering zou kunnen zijn voor de oplossing van haar financiële problemen.”, zo schrijft het college in een verklaring aan NOVA.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief