Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aantal kinderen met alcoholvergiftiging stijgt

16 apr 09

Aantal kinderen met alcoholvergiftiging stijgt

Het aantal kinderen dat met spoed is opgenomen in een ziekenhuis na overmatig alcoholgebruik is vorig jaar met 13 procent gestegen naar 337 kinderen. De gemiddelde leeftijd van de 'comadrinkers' was 15 jaar, iets jonger dan in 2007 (15,3 jaar).


Tien glazen
Bijna evenveel meisjes (48 procent) als jongens (52 procent) werden opgenomen. Het jongste slachtoffer was 11 jaar. Het gemiddelde bloedalcoholgehalte van de opgenomen kinderen was 1,9 promille, vergelijkbaar met de hoeveelheid van ongeveer tien standaardglazen.

De meeste kinderen zaten op het vmbo (46 procent), daarna volgt havo (21 procent) en het vwo (14 procent). De schoolprestaties van de jonge comadrinkers lijken normaal. Ongeveer 80 procent woonde bij beide ouders en 20 procent bij een gescheiden ouder. De meeste kinderen waren van Nederlandse afkomst (84 procent). "Comadrinken komt in de beste families voor. Wat meespeelt is dat drankjes die jongeren lekker vinden niet duur en zoet zijn en gemakkelijk beschikbaar zijn", aldus de Delftse kinderarts Nico van der Lely. Hij is initiatiefnemer van de poliklinieken jeugd en alcohol voor jonge alcoholslachtoffers.

De meeste kinderen kwamen 's nachts (57 procent) of 's avonds (35 procent) in het ziekenhuis terecht. Veelal werd er eerst thuis of bij vrienden gedronken. Bijna de helft ging vervolgens in de tweede helft van de avond door in de kroeg of andere horecagelegenheden.

Zwarte lijst
Sommige gemeenten weigeren illegale drankketen voor jongeren actief te bestrijden. De PvdA wil daarom een zwarte lijst van trainerende gemeenten. Op deze manier hoopt de partij de gemeenten zover te krijgen actief de drankhonken te gaan aanpakken.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief