Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Aleid Wolfsen betuigt spijt

16 apr 09

Aleid Wolfsen betuigt spijt

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft spijt van zijn optreden in de huis-aan-huiskrant-affaire.

Vandaag vond in de gemeenteraad een spoeddebat plaats over de kwestie. Daarin noemde Wolfsen de persvrijheid een van de fundamenten van de democratie. "Als ik op wat voor manier dan ook de indruk heb gewekt aan deze fundamenten te hebben willen tornen, dan spijt mij dat zeer", aldus Wolfsen.

Ons Utrecht
Het weekblad Ons Utrecht had Wolfsen ervan beschuldigd dat hij de persvrijheid aan banden had gelegd door de publicatie van een artikel over hem in Ons Utrecht te verhinderen. Aleid Wolfsen heeft steeds ontkend de krant onder druk te hebben gezet. Ook Holland Combinatie de uitgever van Ons Utrecht, spreekt  tegen dat de burgemeester het bedrijf onder druk heeft gezet om het artikel over hem niet te plaatsen.

Pensionkostenvergoeding
Het artikel in Ons Utrecht ging over de pensionkostenvergoeding die Wolfsen kreeg. De journalist sprak met bestuursrechtdeskundige Twan Tak, die stelde dat Wolfsen een deel van die vergoeding onterecht ontving. Maar Wolfsen vond dat het artikel niet klopte en vroeg aan de auteur en diens hoofdredacteur het stuk niet te plaatsen. Toen de hoofdredactie daar niet op in ging, belde Wolfsen met uitgever Holland Combinatie, met de vraag de feiten in het artikel nogmaals te checken. De uitgever besloot Ons Utrecht te herdrukken zonder het artikel over de burgemeester.

NVJ
De journalistenvakbond NVJ beraadt zich op eventuele juridische stappen tegen uitgeverij Holland Combinatie omdat Holland Combinatie, aldus de NVJ, heel onzorgvuldig heeft gehandeld. "Ze hadden nooit een hele oplage van Ons Utrecht mogen tegenhouden zonder hierin de hoofdredacteur van de krant te kennen. Hij is immers verantwoordelijk voor de inhoud van de artikelen in het blad en niet de uitgever".

Eigen schuld
In het spoeddebat vanmiddag zei Wolfsen dat hij zelf de aanstichter is geweest van de discussie die nu gaande is. "De contacten met de redactie en de uitgever hadden niet mogen plaatsvinden, ik had dit allemaal niet moeten doen."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief