Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen besluit over oppas-oma

17 apr 09

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs, PvdA) wil verder bezuinigen op de kinderopvang. Maar het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de afschaffing van de zogeheten oppas-oma, de vergoeding voor gastouders.


Gesneden
De bewindsvrouw zou van de regeling af willen, omdat meer gastouders er gebruik van maken dan verwacht. Vorig jaar werd ook al gesneden in de regeling. De kleinste regeringspartij de ChristenUnie zou zich echter verzetten tegen het voornemen van Dijksma. Een oplossing is dus nog niet bereikt. "We hebben gesignaleerd dat er een probleem is met de uitvoering van de regeling. We werken samen aan een oplossing die financieel beheersbaar is", zei Dijksma. Vicepremier André Rouvoet zei dat de problemen 'netjes' moeten worden opgelost. De bewindsvrouw verwacht binnen een week een brief te sturen naar de Tweede Kamer.

Werkloos
Het zijn overigens niet alleen familieleden die thuis op kinderen passen als de ouders werken. Volgens het Platform Kwaliteit Gastouderopvang (Pkgo) kunnen door het afschaffen van de regeling tachtigduizend gastouders hun werk verliezen. Ook zouden vijftigduizend ouders dan overwegen om te stoppen met werken. Het Pkgo is daarom een handtekeningenpetitie gestart voor het behoud van de informele gastouderopvang.

Kosten
De kosten voor kinderopvang lopen steeds verder op omdat meer werkenden van de subsidieregeling gebruik willen maken. Eerder stelde Dijksma voor om verschillende tarieven in te voeren voor professionele kinderopvang en de thuisoppas. De laatste groep zou slechts 2,50 euro per uur gaan verdienen, in plaats van de huidige vergoeding van 6,10 euro. De belastingdienst stuitte echter op problemen bij de uitvoering van dat plan en noemde de regeling 'fraudegevoelig'.  

Onenigheid
De Christenunie is tegen het voorstel om de vergoeding voor de 'oppasoma' dan maar helemaal af te schaffen. De PvdA vindt het voorstel bespreekbaar. Het CDA gaf aan dat het alleen akkoord wil gaan als Dijksma de regels voor de professionele gastouderopvang versoepelt.

De MOgroep is blij met het nieuwe voorstel. De brancheorganisatie vindt dat alleen professionele kinderopvang en gastouderopvang onder de Wet kinderopvang valt en in aanmerking kan komen voor subsidie.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief