Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland boycot VN-top tegen racisme

20 apr 09

Antiracsime-conefrentie Geneve

Nederland doet vandaag niet mee aan de VN-top tegen racisme in Genève. Volgens minister Maxime Verhagen (Buitenlandse zaken) probeert een aantal landen de conferentie te misbruiken om religie boven de rechten van de mens te stellen.

Verhagen: "De conferentie tegen racisme is te belangrijk om te laten misbruiken voor politieke doeleinden en aanvallen op het Westen, daar doet Nederland niet aan mee."

Slotverklaring
Verhagen noemt de slotverklaring die op tafel ligt onaanvaardbaar en een gemiste kans. "Een aantal landen die zelf nog heel wat te doen hebben op het gebied van mensenrechten, misbruikt de top om religie boven de rechten van de mens te stellen en de vrijheid van meningsuiting onnodig in te perken, discriminatie op grond van seksuele geaardheid te negeren, en impliciet Israël als enige land in de beklaagdenbank te zetten", zegt Verhagen zondag in een verklaring van zijn ministerie.

Verenigde Staten
Ook de Verenigde Staten zijn vandaag niet aanwezig. De Amerikaanse overheid ziet bezwaar tegen de tekst die als basis dient voor de conferentie. Dat document werd opgesteld in 2001 in de Zuid-Afrikaanse stad Durban. De delegatie uit Washington verliet die conferentie vroegtijdig uit onvrede over een poging van Arabische landen om zionisme onder de noemer racisme te scharen. Alle verwijzingen naar Israël zijn inmiddels uit de tekst, maar de VS zijn niet tevreden met de tekst die, aldus de Amerikaanse woordvoerder "in z'n geheel nog steeds de verklaring uit Durban onderschrijft".

Israël
Israël vindt de conferentie een "tragische schijnvertoning". Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken leverde gisteren felle kritiek op de komst van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad naar de top: de top is officieel bedoeld om racisme aan de kaak te stellen. "Maar er is een ontkenner van de Holocaust uitgenodigd, die heeft opgeroepen Israël te vernietigen".

Diplomaten
Tientallen diplomaten van onder meer de Europese Unie hebben vandaag tijdens de rede van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad verlaten. Ahmadinejad noemde de nieuwe Israëlische regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu in zijn toespraak "racistisch".

De Franse delegatie had vooraf laten weten dat EU-landen de zaal zouden verlaten als het Iraanse staatshoofd zich negatief zou uitlaten over Israël. De toespraak werd ook enkele keren onderbroken door demonstranten op de publieke tribune.


Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief