Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM eist 10 jaar tegen Willem Holleeder

20 apr 09

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag tijdens het hoger beroep in de afpersingszaak tien jaar cel tegen de vermeende 'topcrimineel'  Willem Holleeder geëist. Dat gebeurde in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam.


De vijftigjarige Holleeder wordt verdacht van het afpersen van een paar zakenlieden, onder wie vastgoedhandelaar Willem Endstra, die in 2004 geliquideerd werd. Andere aanklachten zijn 'deelname aan een criminele organisatie' en bedreiging en mishandeling.

Hartklachten
De rechtbank was eerder overtuigd van Holleeders schuld en veroordeelde hem eind 2007 tot negen jaar cel, na een eis van twaalf jaar. Het OM heeft nu een lagere straf geëist dan bij de rechtbank, vanwege zijn slechte gezondheidstoestand. Holleeder heeft ernstige hartproblemen.

Kort na aanvang van het proces bij de rechtbank in 2007 werd Holleeder geveld door ernstig hartfalen en moest hij met spoed worden geopereerd. Naar eigen zeggen heeft hij niet lang meer te leven.

Ontkent
Holleeder ontkent dat hij mensen heeft afgeperst en is daarom in hoger beroep tegen dit vonnis gegaan. Van de beschuldiging dat hij miljoenen van zakenlieden zou hebben afgetroggeld, klopt naar zijn mening niets. Het bekendste veronderstelde slachtoffer, Willem Endstra, werd in mei 2004 geliquideerd. Endstra was mijn vriend, stelt Holleeder. Een vriend die naar zijn zeggen niet door hém op de huid werd gezeten, maar door andere, grote criminelen, John
Mieremet voorop.

Medeverdachten
Holleeder, die in 1983 een van de ontvoerders was van biermagnaat Freddy Heineken, werd eind januari 2006 gearresteerd. Vijf van de medeverdachten die toen werden aangehouden spelen momenteel nog een rol in het proces. Tegen hen eiste het OM straffen variërend van 240 uur werkstraf tot een gevangenisstraf van twee jaar en negen maanden.

(ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief