Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Internationaal offensief tegen piraterij bepleit

21 apr 09

De Verenigde Staten en Nederland willen dat de NAVO piraten gaat aanhouden bij de Somalische kust. Binnen de internationale gemeenschap is er nu geen uniforme aanpak van de bestrijding van piraterij.


Optreden op volle zee is wel al mogelijk. Maar binnen de territoriale wateren van de staten is het ingewikkelder omdat daar het nationaal recht van de kuststaat geldt.

Vrijgelaten
Schepen van de NAVO ontwapenen nu wel piraten, maar moeten hen weer laten gaan op juridische gronden. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën het afgelopen weekeinde voor de kust van Oost-Afrika optrad. De aangehouden zeerovers werden volgens het ministerie van Defensie in opdracht van de NAVO weer op vrije voeten gesteld. De NAVO geeft in het gebied leiding over de missie 'Allied Protector' waarvan Nederland deel uitmaakt. Maar het Nederlandse schip zal eind deze week haar missie beëindigen. Pas in juni is de Koninklijke Marine weer actief in de regio.

Vervolging
De NAVO heeft, anders dan de Europese Unie, nog geen verdrag gesloten over de overdracht van gevangenen in het gebied. Weliswaar vallen aangehouden piraten onder Nederlands strafrecht en kan het Openbaar Ministerie ertoe besluiten tot vervolging over te gaan. Maar afgelopen weekend is er geen contact geweest tussen het Nederlandse fregat en het Nederlandse Openbaar Ministerie. Dat had volgens Defensie wel moeten gebeuren.

Strijd opvoeren
Volgende maand komen afgevaardigden van 24 landen in New York bijeen om te kijken naar mogelijke nieuwe maatregelen tegen piraterij in de wateren bij Somalië. De Verenigde Staten willen "effectievere manieren zoeken om piraten verantwoordelijk te houden voor hun acties, die niet alleen de levens van zeelieden in gevaar brengen, maar ook belangrijke vaarroutes bedreigen", aldus minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. De VS willen de strijd tegen de piraterij opvoeren, sinds een Amerikaans schip eerder deze maand werd gekaapt. Bij de ontzetting namen de VS een piraat, een tiener, gevangen. Die moet waarschijnlijk in New York voor de rechtbank verschijnen.

NAVO
Dat de NAVO piraten weer laat gaan, geeft een verkeerd signaal af, aldus Clinton op de gezamenlijke persconferentie met minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. Clinton wil bij de NAVO bespreken hoe de piraten voor de rechter gebracht kunnen worden.

Stem ook op de poll

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief