Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zuid-Afrikanen stemmen massaal

22 apr 09

Jacob Zuma

De Zuid-Afrikanen kiezen vandaag een nieuw parlement. Vanwege de hoge opkomst mogen de stemlokalen vanavond langer openblijven. Regeringspartij ANC is favoriet, maar of de partij de tweederde meerderheid in de Nationale Vergadering behoudt is maar de vraag.

Want, zoals maandag ook uit een reportage van NOVA bleek zijn veel Zuid-Afrikanen teleurgesteld in het ANC - de partij die een einde maakte aan apartheid in 1994. Zullen zij nog steeds massaal het ANC steunen, of zullen ze overstappen naar de nieuwe partij, de Congress of the People (Cope) - een partij die zich van het ANC afscheidde nadat president Thabo Mbeki werd afgezet? Hoe dan ook: veel oppositiepartijen hopen op de steun van proteststemmers die gefrustreerd zijn over de corruptie, armoede en criminaliteit die het land teisteren.

Zuma
ANC-leider Zuma geldt als de grote favoriet bij de presidentsverkiezingen. Hij wordt verdacht van fraude, corruptie en witwas praktijken. Onlangs werden corruptieaanklachten tegen hem ingetrokken, maar de aanklachten hangen als een schaduw over de ANC-campagne. Zuma zegt het slachtoffer te zijn van een samenzwering. Volgens Zuma zou voormalig president Mbeki een lastercampagne tegen hem zijn gestart waarin ook aartsbisschop Desmont Tutu het moet ontgelden. Eerder zei Tutu dat hij er niet echt naar uit kijkt als Zuma president van het land zal worden.

Opkomst
Er wordt een hoge opkomst verwacht. Om zeven uur vanochtend zijn de 19.000 stembureaus open gegaan. De 23 miljoen stemgerechtigden kunnen tot negen uur vanavond hun stem uitbrengen. De officiële uitslagen worden over twee dagen verwacht.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief