Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chat met Mat Herben over de JSF

22 apr 09

Op woensdagavond 22 april heeft Mat Herben, vragen beantwoord over de aanschaf van de Joint Strike Fighter. Zelf is hij voorstander. Hier kunt u de chat teruglezen:


Redactie:
Welkom bij NOVA's videochat

Redactie: Over enkele ogenblikken zal Mat Herben uw vragen beantwoorden over de aanschaf van de Joint Strike Fighter

Redactie: De Redactie maakt een selectie uit alle ingezonden vragen. Wij vragen daarvoor uw begrip.

eddie: Waarom is er toch altijd zo'n gedoe over de aankoop van straaljagers, hoe komt dat toch?
Mat Herben: Omdat Defensie in Nederland niet populair is.

rafaele: Waarom kiezen bv de Zwitsers momenteel uit geheel andere straaljagers die veel goedkoper zijn?
Mat Herben: Dat is niet zo. De Zwitsers hebben eerder een vliegtuig nodig dan wij en kiezen een eenvoudige jager, die overigens even duur is als de JSF. Daarnaast hebben de Zwitsers ook nog F-18's.

arean: Wat ik mij afvraag Mijnheer Herben, denkt u dat de aanschaf van de JSF belangrijk is voor de defensie van Nederland of zit hier druk achter van buitenlandse organisaties zoals de Navo welke op deze manier kunnen beschikken over een moderner en geavanceerd
Mat Herben De JSF is belangrijk voor onze krijgsmacht en gaat mee tot 2050. We leven in een gevaarlijke wereld en het luchtwapen is van het grootste belang.

maarten: Hebben bemande militaire gevechtstoestellen toekomst? Met het oog op de onbemande aanvallen van de VS in Afghanistan.
Mat Herben Een onbemand vliegtuig vliegt 200 km per uur en kun je dus met een museumvliegtuig uit de lucht schieten. Je hebt in de toekomst een mix nodig van bemand en onbemand.

koen: Onderzoek toonde aan dat de aanschaf van de JSF de creatie van werkgelegenheid vrij gering bevorderd, waarom wordt het geld niet besteed aan sectoren die door de crisis zwaar zijn getroffen?
Mat Herben: Dit onderzoek klopt van geen kant. De JSF is nodig voor de instandhouding van de luchtvaartsector en zal naar schatting meer dan 25 miljard aan tegenorders opleveren.

kasper: Kunnen we beter het geld voor de JSF niet gebruiken voor belastingverlaging zoals de PVV voorstelt?
Mat Herben: Het bedrag voor de JSF wordt pas besteed in 2012-2023 en komt neer op 600 miljoen per jaar. Dat is voldoende om de zorg in Nederland twee dagen te kunnen betalen en stelt als belasting teruggave niets voor (40 euro p.p)

chrit: Waarom is een geavanceerd vliegtuig als de JSF uberhaupt nodig binnen de nederlandse strijdkrachten?
Mat Herben: Als je een minder vliegtuig koopt, is het binnen tien jaar verouderd. De JSF moet net als de F-16 minstens 30 jaar mee kunnen.

rene: meneer herben , er is een bedrag van 6 miljard beschikbaar voor de vervanging van de f16 , waarom kan defensie zelf niet bepalen welk toestel zij het beste geschikt achten aangezien zij ermee moeten werken ?
Mat Herben: In een democratie heeft het parlement het laatste woord en het vereist moed om uit te leggen dat we een leger nodig hebben. helaas hebben linkse partijen en de partij van Wilders geen lef.

martin: Waarom prefereert met de JSF boven de SAAB waarbij veel werkgelegenheid wordt beloofd?
Mat Herben De JSF is beter en goedkoper, levert voor 16 miljard aan orders op en nog eens minstens 10 miljard aan onderhoud in Europa. De Zweden bieden slechts vier miljard aan tegenorders aan.

kasper: Wat vond Fortuyn van de JSF?
Mat Herben: Pim zei: Dat kopen we goedkoop aan onze straaljagers. Hij was pro Amerikaans en voor de JSF.

mirati: Beste Mat, ik ben overtuigd van je vliegtuigkennis maar tegen welke vijand gaan we de jsf inzetten?
Mat Herben: Dat weet alleen Nostradamus, want alleen een helderziende weet of we vrij zullen zijn van oorlogen in 2015-2050. Ik denk dat de wereld niet veiliger wordt.

logiforce: Waarom steekt defensie niet meer geld in het oplossen van problemen van buiten af? Zoals de zon die steeds meer extreme activiteiten vertoond? Deze kan ons immers lam leggen en dan wel wereld wijd. Ik neem aan dat defensie er is om het volk te beschermen
Mat Herben: Defensie en Binnenlandse Zaken bestuderen alle dreigingen. Aan de zon kunnen we niet veel doen.

ahmed: is het niet zo dat het Zweedse Saab een betere jager voor minder geld aanbiedt?
Mat Herben: Nee, de Gripen is minder modern en zonder Stealth. Bovendien bestaat Saab over tien jaar niet meer.

Redactie: Dit was de laatste vraag

Mat Herben: Jammer nou!

Redactie: NOVA bedankt Mat Herben en alle chatters

Redactie Tot bij de volgende NOVA videochat!

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief