Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

ANC aan de leiding in Zuid-Afrika

23 apr 09

Verkiezingen Zuid-Afrika

Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) gaat aan de leiding bij de verkiezingen in Zuid-Afrika, zo heeft de kiescommissie vandaag gemeld.

Na het tellen van ongeveer 10 procent van de stemmen van de geregistreerde kiezers heeft het ANC een score van 62,6 procent. De oppositiepartij Democratische Alliantie (DA) kan vooralsnog op 20 procent rekenen. COPE, een afsplitsing van het ANC, staat op een score van 7,6 procent.

Meerderheid
De Zuid-Afrikanen wachten met spanning af of het ANC een tweederde meerderheid weet binnen te halen. Als de partij dat resultaat behaalt, kan ze grondwetswijzigingen doorvoeren.

De verwachting is dat het parlement begin mei een nieuw staatshoofd zal kiezen. Jacob Zuma is de kandidaat van het ANC voor het presidentschap.

Rij
De 23 miljoen stemgerechtigde Zuid-Afrikanen stonden gisteren massaal in de rij om te gaan stemmen. Veel stemlokalen bleven langer open om iedereen de kans te geven zijn stem uit te brengen. De laatste van de ruim 19.000 stembureaus sloten vandaag in de vroege ochtend. De opkomst was volgens schattingen ongeveer 80 procent.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief