Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brabantse Staten stevenen af op verkoop Essent

24 apr 09

Windmolens

Het lot van de overname van energiebedrijf Essent door het Duitse RWE heeft vandaag aan een zijden draadje gehangen, maar de overname lijkt nu toch door te gaan.

Juist de enige aandeelhouder die de overname in zijn eentje kon tegenhouden, de Brabantse Provinciale Staten, dreigde dat te doen. Onverwacht werden zij de afgelopen maanden steeds kritischer over de miljardendeal.

VVD en PvdA
De provincie Noord-Brabant is met 30,8 procent de grootste aandeelhouder van Essent. De overname door RWE kan alleen door gaan als de Duitsers 80 procent van de aandelen krijgen. Een Brabants nee zou dus funest geweest zijn. Tot vanmiddag stemden in Brabant alleen coalitiepartij CDA en eenmansfractie D66 definitief in met de verkoop. De PvdA van verantwoordelijk gedeputeerde Annemarie Moons was er eerder vandaag nog niet helemaal uit en liet hun standpunt afhangen van het debat vandaag in de Staten. De PvdA eist zoveel mogelijk garanties dat Essent bij RWE blijft investeren in duurzame energie.

Personeel
De achtduizend medewerkers van Essent staan achter de overname door RWE. Dat lieten ze vanochtend voorafgaand aan de vergadering weten en benadrukt in een petitie. Commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen nam de petitie in ontvangst.

Verkoop
In de loop van de middag werd echter duidelijk dat Provinciale Staten van Noord-Brabant waarschijnlijk toch akkoord gaan met de verkoop van Essent aan het Duitse RWE. Met de vermoedelijke steun van CDA, PvdA, D66 en meerdere leden van de VVD is er een nipte meerderheid voor de miljardendeal, bleek vrijdagmiddag tijdens een debat.

De officiële stemming over de toekomst van Essent volgt later vanavond. Volg hier het debat live.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief