Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Varkensgriep eist 22 levens, mogelijk meer

25 apr 09

De varkensgriep in Mexico heeft aan zeker 22 mensen het leven gekost, maar mogelijk zelfs aan 103 mensen.

In totaal zijn er circa 1600 mensen Mexico besmet geraakt. Vierhonderd daarvan liggen in het ziekenhuis. Het aantal besmette mensen in andere landen is beperkt. In de VS zijn twintig besmettingen geconstateerd, in Canada is bij zes mensen varkensgriep vastgesteld.  In Spanje is de ziekte ook geconstateerd.

Mexico-stad
Een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat het virus vooral in Mexico-stad slachtoffers heeft gemaakt. Ook in de stad San Luis Potosí in Centraal-Mexico overleden enkele personen aan de varkensgriepvariant. De vaccinatiecampagne is dan ook vooral gericht op alle inwoners van de miljoenenstad die nog niet zijn ingeënt met de gangbare antigriepvaccins.

Vogelgriep
Volgens de WHO is de wereld beter dan ooit voorbereid op een grieppandemie na vijf jaar voorbereiding op de vogelgriep. De organisatie beschikt over behandelingen met het antivirale middel Tamiflu voor vijf miljoen mensen. Met Tamiflu kan de varkensgriep worden bestreden. Daarnaast beschikken landen, zoals Nederland, en regio's over eigen voorraden. De WHO is begonnen met de ontwikkeling van een varkensgriepvaccin.

Uitbraak
Amerikaanse wetenschapper stellen dat het griepvirus, dat normaal gesproken alleen dieren treft, een nieuw subtype is van het Influenza A-virus H1N1. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en -preventie (CDC) zei dat het vermoedelijk te laat is om de uitbraak binnen de perken te houden.

Zeep
De autoriteiten hebben geadviseerd geregeld de handen met zeep te wassen en uit de buurt te blijven van mensen met ademhalingsproblemen.

Vooralsnog geen negatief reisadvies
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft vooralsnog geen negatief reisadvies voor Mexico. '"Mocht het nodig zijn, dan wijzigen we het advies", liet een woordvoerder weten.

GGD
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseer reizigers die vanaf 17 april teruggekomen zijn uit Mexico en binnen vier dagen minimaal 38,5 graden koorts hebben ontwikkeld, zich te melden bij de GGD.

Voetbal
Een dodelijk griepvirus heeft de Mexicaanse voetbalbond tot drastische maatregelen gedwongen. De twee wedstrijden van de topclubs Guadalajara en America vinden zondag achter gesloten deuren plaats. Daarmee wil het bondsbestuur het risico op verdere verspreiding van een nog onbekende variant van de varkensgriep zoveel mogelijk voorkomen.

Naar boven

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief