Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Risico op pandemie toegenomen

28 apr 09

Het risico op een pandemie is wezenlijk toegenomen. Hele gemeenschappen kunnen worden geraakt door besmetting van mens op mens met het varkensgriepvirus. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laten weten.


De WHO kwam maandagavond in spoedoverleg in het Zwitserse Genève bijeen. De WHO besloot het alarmniveau voor de dodelijke varkensgriep van fase drie naar vier te verhogen. Het organisatie hanteert zes 'pandemische fases'. In fase 4 gaat de organisatie ervan uit dat hele gemeenschappen met in dit geval het varkensgriepvirus kunnen worden getroffen. De nadruk ligt op op het tegengaan van de verspreiding van het virus.

De dodelijke varkensgriep, die in Mexico mogelijk ruim 150 levens heeft geëist, is inmiddels opgerukt naar Europa. In Groot-Brittannië en Spanje zijn maandag de eerste gevallen van besmetting bevestigd. Het gaat om personen die onlangs Mexico bezochten. De twee Britse patiënten liggen in een ziekenhuis nabij Glasgow. Ze bevinden zich op een geïsoleerde afdeling en zouden aan de betere hand zijn. Zeven van de 22 mensen met wie het tweetal contact heeft gehad, vertonen milde verschijnselen van de ziekte, die ook Mexicaanse griep wordt genoemd.

Het Spaanse ministerie van Gezondheid meldde eerder dat een 23-jarige student met het virus is besmet. De patiënt ligt in een ziekenhuis, maar zijn toestand zou stabiel zijn. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Britten geadviseerd alleen naar het door de varkensgriep getroffen Mexico te reizen, als dat strikt noodzakelijk is.

De Mexicaanse minister van Gezondheid, José Angel Córdova, stelde dat Mexico er langzaam in slaagt de dodelijke ziekte in te dammen. Afgelopen zaterdag stierven waarschijnlijk zes mensen aan de varkensgriep. Zondag vielen vijf doden en maandag was het aantal sterfgevallen teruggebracht naar drie.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief